SPA Regatta: derde dag (NED)

Ook op de derde wedstrijddag zijn alle geplande races gevaren bij harde wind (18 - 24 knopen, windkracht 5-6). Vooral bij de Tornado en 470 dames en heren gaan de Nederlanders erg goed.
Bij de 470-dames gaan Marcelien de Koning en Lobke Berkhout (NED) ook erg goed. Zij bezetten momenteel de eerste plaats in het 470damesveld dat bestaat uit 38 teams. Vandaag maakte het team een serie van 2-1-1.

470-dames en heren
Het 470-herenveld bestaat uit 71 teams. Sven en Kalle Coster (NED) zeilden vandaag drie races. De eerste twee races gingen netjes met een 3e en 6e eindpositie. De derde race (race 9 in het klassement) startten ze te vroeg en daardoor zijn ze gezakt naar een tweede plaats in het klassement. Terugblikkend op de afgelopen wedstrijddagen meldt Sven dat ze lekker bezig zijn. "We hebben een goede eerste dag gevaren en een oké-tweede dag. Vandaag voeren we weer sterk en lagen we 5e bij de bovenboei in de negende race, alleen waren we in die race te vroeg gestart. Nu kunnen we ons geen fouten meer permitteren, de top staat dicht bij elkaar en we moeten nog vier races. Als we daar drie goede ‘potten’ uithalen, dan komen we in de top drie." De broers zeilen deze SPA sterk net als vorig jaar. Rustig en zeker vertellen ze dat dat komt door een goede voorbereiding: "als wij toeleven naar een evenement en een goede voorbereiding pakken, dan kunnen we goed presteren. In het voorjaar in Athene gebeurde dat ook en nu zie je dat hier op ons thuiswater ook terug in de resultaten.

Finn
Sebastian Godefroid (BEL) naar de tweede plaats in het klassement met een 2de en een 3de plek in reeks 4 & 5. Hij zit nog met een verschil van 5 punten op de nr1 Ben Ainslie (GBR).

Tornado
In de Tornadoklasse is een spannende strijd aan de gang tussen de twee Nederlandse teams. Mitch Booth en Herbert Dercksen (NED) zijn gestegen naar een tweede plaats in het tussenkassement en Sven Karsenbarg met Mischa Heemskerk hebben de kopppositie niet vast kunnen houden. Zij staan momenteel op een derde plaats. Als land mag je maar één team per klasse uitzenden naar de pré-Olympics in Athene van dit jaar (augustus). De afgelopen pré-Olympische zeilweek in Hyeres in april en deze SPA Regatta zijn aangewezen als selectie-evenementen. De beste van deze twee wedstrijdseries wordt uitgezonden. Na Hyeres was de stand 20-11 in het voordeel van Mitch Booth en Herbert Dercksen. Zondag 25 mei is bekend wie van de twee naar de pré Olympische Spelen wordt uitgezonden.

Yngling
In de Ynglingklasse is het team van Janneke Hin gezakt naar een 6e positie in het tussenklassement. Annelies Thies staat op een tiende plaats van de 28 deelnemende teams.
Het kernploegteam Thies-Bes-De Jong (NED) bezet een negende plaats op de wereldranglijst, en is niet tevreden over de resultaten tot nu toe. Coach Maurice Paardenkooper meldt dat de meiden weten dat ze beter kunnen dan dat ze nu laten zien, "maar het komt er nog niet uit en dat is jammer, echt vrolijk zijn we niet."

Star
Serge Kats en Jean Pierre Martens (NED) zijn vandaag gezakt naar een tiende positie in het tussenklassement. De Stardeelname is ongekend groot, 54 teams strijden om de eer en de top tien van de wereld is aanwezig. Ook Mark Neeleman met Peter van Niekerk (NED) is gezakt in het klassement naar een 18e plaats. Als verklaring geeft coach Maurice Paardenkooper dat "je nu ziet dat beide teams nog weinig gevaren hebben. Bij de harde wind van vandaag die bovendien draaierig was, kwamen beide teams snelheid en handigheid tekort om het spel goed te spelen." Mark Neeleman heeft pas vier keer samen met Peter van Niekerk gevaren en ook Serge heeft een lange tijd niet gevaren en dan speelt dat parten bij de wind van vandaag.

49er
Na negen gevaren races staan Pieter Lantermans en Pim Nieuwenhuis (NED) op een 19e plaats van de 55 deelnemers. De eerste race ging goed, volgens coach Jacco Koops, "maar bij de tweede race maakten ze een technische fout met omslaan en zwemmen in het Ijsselmeer als gevolg. In die race werden ze 12e. In de derde race kwamen ze goed terug en finishten op een derde positie." Quentin Blondiou en Lionel Blondiou (BEL) staan na een DNF en en een 15de plek in de laatste reeksen op een 24ste in het tussenklassement.

foto: © Richard De Jonge.

Meer info, resultaten & Life tracking:
www.sparegatta.org

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: