BK optimist teamwedstrijd te Oostende

Opdat België een ‘volwaardig en ervaren Optimist-team’ zou kunnen uitsturen naar de 2 meest gerenommeerde internationale teamwedstrijden - namelijk de "European Optimist Team Cup" in Berlin (Duitsland) en de "Grand Optical Champions Optimist Team Racing" op Lago Di Ledro (Italië) - heeft het DOCB-bestuur in 2003 twee selectiewedstrijden gepland.

In een teamwedstrijd vaart elke ploeg van 4 zeilers tegen elke andere ploeg. Deze onderlinge en zeer directe wedstrijdjes (van zo’n half uur elk) tussen acht zeilers wordt niet door een individuele boot, maar wel door het team als geheel gewonnen of verloren. Een heel aparte taktiek komt hierbij kijken. Van bij de start - en in heel wat gevallen reeds vanaf het voorbereidingssein - wordt de tegenstrever afgedekt, in de fout gedwongen, of zelfs ‘de kant opgevaren’… Twee arbiters op het water reageren alert op schreeuwende en protesterende zeilers en spreken onmiddellijke straffen in situ uit. Kortom een discipline waar naast techniek heel wat taktiek en inzicht komt te kijken, alsook een groepsingesteldheid, en dit in tegenstelling tot de normale zeilwedstrijden, waar het individuele gevoel primeert.

De VVW-inside-outside nam de uitdaging aan om deze eerste selectiewedstrijd vorige zaterdag 24.05 op de Oostendse spuikom te organiseren. De gastvrije clubvoorzitter Bart Plasschaert, bijgestaan door een aantal uitstekende medewerkers, leidde alles in in goede banen. Eric Mehlbaum en Luuk Weijers, twee internationale juryleden met een jarenlang palmares in teamzeilen, initieerden onze Belgische juryleden Jean Proot en Herman Van Dormael in deze zeer technische en specifieke materie. Zij bewezen niet alleen op het water hun technische vakkundigheid, maar verrasten zeilers en ouders voor en na de wedstrijden met hun pedagogisch verantwoordde aanpak door in de voorafgaande en de afsluitende briefing de optimist-zeilers een aantal ‘knepen en weetjes’ uitvoerig toe te lichten…

Van de aanvankelijk 8 vooraf ingeschreven teams daagden er uiteindelijk slechts 4 op, maar het waren dan ook de meest gemotiveerden die aan de start verschenen.

Alle elementen waren dus aanwezig om er een geslaagd debuut van te maken.
Dit was echter buiten de weergoden gerekend. Met wind van amper 1 beaufort en daaren-boven zeer variërend van richting, bevonden we ons op de grens van het ‘vaarbare’. Niettemin werden in de voor- en namiddag voldoende reeksen gevaren opdat elk team twee wedstrijden kon varen tegen elk ander team. De sterkste ploeg - de huurlingen van VVW Paal Sirocco - waren in deze omstandigheden terechte en waardige winnaars en mogen deze zomer de Belgische kleuren verdedigen op het Europees Kampioenschap in het Italiaanse Lago di Ledro.

Eindstand:
1. VVW-Sirocco Paal: Bob Fontaine, Laura Maes, Matthieu Willemart, Fauve Demeester en Lander Balcaen
2. ZSC- Broechem: Eva Straus, Gilles Cleeren, Sofie en Jeroen Belis
3. RBSC- Duinbergen: Koen en Gertjan Cleeren, Katinka Van Laer, Pieter Van Den Bossche en Nikolaas Van de Loock
4. RBSC- Heusden: Anne Van Den Bossche, Maxim Seynaeve, Mathilde Van Laer en Matthias Van de Loock

Het DOCB-bestuur wil hierbij VVW Inside Outside nogmaals danken voor haar gastvrij onthaal en hoopt met dit initiatief het teamzeilen leven in te blazen. Hierbij wil het ook alle optimist-zeilers uitnodigen om op 3 oktober 2003 op WVD-Hombeek deel te nemen aan onze tweede selectiewedstrijd, namelijk deze voor de najaarswedstrijd in Berlin.

Sportieve groeten ,

Frank Cleeren
Arnout Van de Loock

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: