Heerlijk zeilen tussen de bomen: Wilfordrace 2003.

  • Author: entityone
    Date: di, 06/05/2003 - 02:00

Voor het eerst sinds lang was Aeolus de Wilfordrace weer eens gunstig gezind: waar mist en afwezigheid van wind de laatste edities tot drijfpartijen op de Schelde maakte, daar bracht een heerlijk warme zuiden tot zuidoostenwind gisteren mooi verandering in.

De kracht van het beginnend springtij verraste nog vele deelnemers tijdens de start: het gebrek aan wedstrijdervaring speelde velen duidelijk parten. Op het moment dat Half Moon, goed op dreef, als eerste richting Antwerpen gleed, gevolgd door Double JJ, Bolero en de Mighty Mouse, dreven vele boten nog in volle voorbereiding aan de verkeerde kant van de startlijn, en was de gloednieuwe Martoni (een Koral van Vennekens) nog volop bezig zijn grootzeil te hijsen.

De bomen langsheen de Schelde stroomafwaarts van Temse zorgden ervoor dat de zuidenwind regelmatig onderbroken werd, vlagerig terugkwam, en niet steeds van die kant waar je hem verwachtte. Opletten was de boodschap. Eens voorbij de aftandse houten mijnenveger M-906 in Rupelmonde en de sluis van Wintam, kreeg de wind een meer regelmatig patroon, en konden de spinnakers uit de zak. Gestadig achter zijn geel-grijze spi aan liep Half Moon uit op de 17 achtervolgers, om ter hoogte van het clubhuis van de SRNA met meer dan 5 minuten voor de tweede te finishen.

Tijdens het wachten op de kentering van de tij deden de verschillende steigers aan de Linkeroever dienst als picknickplek. De Sun Fast 17 met ophaalkiel veroorloofde zich zelfs de luxe om onder de neus van het KLYC-terras te ‘beachen’. Je moet er echt niet voor naar verre overzeese landen te trekken...

In de tweede manche terug naar Temse was opkruisen geblazen. Van bij de start, waar oude Jokken 3 net voor Half Moon eerst weg was, kruisten de boten op tegen de 15 tot soms 20 knopen sterke zuidenwind. Op de smalle Schelde van Burcht tot aan de Rupelmonding waren de overstagmaneuvers niet bij te houden. Jokken 3 was een van de weinigen die een grotere genua voerde zonder echt te veel overtuigd te zijn, wat de oude dame erg snel maakte bij deze wind. Echt ‘Jokken-weer’ vond de schipper. Er ontspon zich een mooi doch fel uitgevochten duel tussen Jokken 3 en de Half Moon, met de Double JJ steeds op vinkenslag, klaar om te profiteren van het duel tussen de twee koplopers. Bij Rupelmonde lagen beide schepen nog steeds zij aan zij, maar de Spirit 32 bleef de gele halftonner tot op de eindmeet slag voor slag afdekken, het was moeilijk om een gaatje te vinden. De jarenlange wedstrijdervaring van zijn schipper zal daar wel voor iets tussen zitten.

Na Jokken en Half Moon volgde één na één het volledige deelnemersveld, 18 schepen sterk. Voor de Sun Fast 17 ‘Rune’ was dit wel op sleeptouw achter een begeleidingsschip: het roerblad van het scheepje was blijkbaar niet op zoveel wind berekend. De Double Blue spoelde net over half vijf als laatste over de finish.

Voor de einduitslag telden de organisatoren van de Temse Watersport (KTWV) de berekende tijden van de beide manches bij elkaar op, wat in de A-klasse de nagelnieuwe Martoni de overwinning opleverde, in de CRC B-klasse bleek de Half Moon te sterk voor de klassegenoten, en in CRC C-klasse bleef de verrassende ‘1/2m³’ van Firmin de Belie de Mighty Mouse ruim de baas.

Voorzitter Moordtgat drukte het na afloop zo uit: ‘We willen dat dit evenement een sportief evenement bijft, een feest voor iedereen op een mooi maar voor velen onbekend vaarwater. Ikzelf ben wel geen zeiler maar heb vandaag toch genoten van het spektakel op de Schelde. Een twintigtal zeiljachten zien opkruisen op een smal vaarwater... ik heb er echt van genoten".

Wees gerust Marcel, alle deelnemers hebben er minstens evenveel van genoten als jij. En we komen volgend jaar allemaal terug als jij tenminste hetzelfde weer bestelt. Afgesproken?

A-klasse
1. Martoni

B-klasse
1. Half Moon
2. Bolero
3. Jokken 3
4. Double JJ
5. Nusa Dua
6. Late Pluk
7. Acapulco
8. Ceilidh Mor

C-klasse
1. 1/2m³
2. Mighty Mouse
3. Time Out
4. Windekind
5. Luna
6. Stormvogel
7. Hinde 2
8. Double Blue
9. Rune

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: