Verslag Open Belgisch Kampioenschap Cadet

Nieuwpoort - Het Open Belgisch Kampioenschap Cadet zeilen vond dit jaar plaats op 1,2 en 3 mei en werd vanaf de eerste dag geboycot door te veel wind en te hoge golven.
Op donderdag 1 mei voeren zo’n 33 Cadetten uit de vaargeul van Nieuwpoort de woeste open zee tegemoet.
Dit was het eerste Belgische kampioenschap voor Yannick Lefebvre(14) op zee. Lefebvre - Good voer als eerste buiten, de jongens zweepten zich moeiteloos door al dat bruut geweld…de meeste concurrenten konden met moeite hun bootje recht houden. De wedstrijden voor die dag werden dan ook afgelast. Om terug te haven binnen te varen moest men tegen stroom en wind opkruisen. Yannick en Morgan zeilden langs de kustlijn omdat daar de minste stroom tegen zit, een enorme golf en een plotse windstoot tilden de boot om en de mast moest het begeven in het zand!

De 2de dag werden er 4 manches gevaren. Lefebvre-Good behaalden een 3de-5de -7de en 1e plaats. De laatste manche van die dag, lagen ze mooi op kop, toen een spectaculair onweer aan hoge snelheid hen tegemoet kwam. De wedstrijd werd meteen ingekort, de 33ste Cadet was net over de eindstreep toen hevige donderslagen, felle bliksemschichten en enorme hagelstenen het decor veranderden in een ware veldslag. Gelukkig was er genoeg rescue op het water om alle kinderen veilig en wel naar stillere oorden terug te brengen.

Op het scorebord vernamen Yannick en Morgan dat ze tweemaal te vroeg over de startlijn gevaren zijn. Dat betekent dat de manches van 1ste en 3de plaats nu telkens een laatste plaats werd, dit maakte hun kans voor de titel waardeloos.
1 minuut voor de start mag men de lijn niet meer overvaren, de jongens hadden dit met de sterke stroom niet in de gaten en begingen de cruciale fout. De derde dag werd er opnieuw niet gevaren wegens teveel wind. Het kampioenschap moest het doen met enkel 4 gevaren manches…en Lefebvre - Good kon zich onmogelijk nog herpakken en moest het stellen met een 18de plaats.

Anne-Sophie Blij en Mathieu Smidt zijn onze Belgische Kampioen 2003.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: