NSRegatte 2003: Checkmate wint IMS1 hoofdprijs!

Scheveningen - Op de laatste dag verovert de Checkmate de hoofdprijs en wint in IMS 1 de North Sea Regatta, dat wil zeggen het beste opgetelde resultaat over de offshore en de inshore race. De laatste wedstrijd werd niet winnend afgesloten en moest de Checkmate de Holmatro voor laten gaan.

Neef Dirk de Ridder, die deze week in de Star uitkwam stond ook aan boord om met de familie mee te vieren. Zijn mening was uitgesproken. "Alleen een eerste plek is goed genoeg voor dit team." Het team gaat dit jaar nog de EK IMS 600 varen in Zweden. Peter de Ridder vaart vaker met zijn team en boot in het buitenland en is van mening dat de North Sea Regatta voor Nederlandse begrippen het hoogst haalbare is. "Wij hadden wel iets meer concurrentie van de Holmatro verwacht. Zij moeten iets sneller zijn dan dit. Geef ze nog een klein poosje en we hebben het daar echt zwaar mee." Op de vraag wat het hoogtepunt was van de serie roept iemand uit de bemanning, "De ABN Amro," daarmee doelend op de Olympische kwaliteiten van de dames op die boot?

In IMS 2 pakte de Xiphia de hoofdprijs. Vandaag startte de favoriet te laat. "Het management van de boot zat niet op te letten," gaf Gerard Verduyn direct toe. "Niet goed, we waren niet geconcentreerd genoeg. Maar we hebben een mooie serie gevaren met een paar domme fouten." Dat die fouten niet afgestraft zijn ligt misschien wel aan het niveau. Volgens Verduyn wordt er vooral in het Middellandse Zee circuit veel sterker gevaren. "De teams zijn sterker in boothandeling, tactiek en het de top is daar veel breder." Dit jaar vaart de Xiphias nog de Antwerpen Race en de Flevo Race met Prins Maurits in de bemanning. Verduyn licht toe, "We zochten een goede trimmer en dat is hij."

IMS 3
In de IMS drie ging het Havoc Sailing Team op de Daikin Airco er met de hoofdprijs vandoor. Volledig zoals gisteren verwacht wonnen de mannen op de houten boot uit Scheveningen de North Sea Regatta prijs in IMS 3. Vandaag was er geen vuilte aan de lucht en de heren wonnen ook de laatste wedstrijd. Gevraagd naar het succes geeft eigenaar Frans van der Heijden snel antwoord. "Wat een nieuwe set zeilen van sponsor allemaal wel niet kan doen. Vorig jaar kwamen we echt tekort en dit jaar doen we het heel goed." Het team gaat dit jaar nog het NK varen tijdens de Haakse Wadden Week. Ook de legendarische Fastnet Race staat op het programma en nog de iets minder lange maar niet minder lastige 24uurs race. Ambitie genoeg.

IMS 4
Eigenaar Theo van Rongen stond in zijn boot de boel op te ruimen. De rest van de crew was in geen velden of wegen te bekennen. Hij was wat somber. De Cisne was namelijk te laat voor de start en heeft vandaag niet meegevaren. "Ik ben erg teleurgesteld. We zijn gewoon te laat weggegaan, het was druk in de haven en wij waren gewoon te laat." Van Rongen was bang dat de overall prijs ook aan hem voorbij zou gaan maar dat was niet het geval. De Cisne wint in IMS 4 wel de prijs voor de snelste en beste boot gemeten over de hele serie. Van Rongen gaat het dit jaar rustig aan doen met zijn oude klassieke Swan 43. "Geen wedstrijden, volgend jaar ben ik hier weer terug."

IMS 5/6
In IMS vijf ging het eremetaal naar het team op de ‘Balans’ van Ede Brand.

fotoboven : Ronald van der Horst www.zeilfoto.nl
Foto onder © Annemiek van KinderenCheckmate III

Meer foto's van Annemiek van Kinderen:
www.annemiekvankinderen.nl

Voor alle voorgaande persberichten en dito voorlopige uitslagen:
www.nsr.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: