Verslag Team Pandion tijdens de NSR 2003

Vrijdagmiddag rond 13:00uur was het eindelijk zover. Aan alle voorbereiding, planning en training kwam een einde want de North Sea Regatta was begonnen. Op baan A startte eerst de X-99 klasse, daarna was het onze beurt. Na een ietwat lastige start waren we toch als eerste weg. Na de bovenboei kwam de eerste benedenboei ronding en daar ging het fout. We kwamen daar samen met een aantal X-99’s aan, het toch wel grote snelheidsverschil is zeer moeilijk in te schatten. Halverwege de ronding lagen er twee schepen bijna stil, we gaven nog een ruk aan het roer maar het was al te laat. We hadden de "Greenfield op de spiegel gevaren, wat resulteerde in diskwalificatie. Helaas, gezien onze goede positie in het veld tot de aanvaring.

Yeoman Cup I & II (7&8 juni)
Deze race welke wordt gevaren in twee dagen heeft al een jaren lange historie. Zaterdag ochtend werd de eerste race gevaren en afgesloten met een 2e plek. Een zeer mooie en verdiende plaats na onze DSQ van vrijdag. De tweede race stond er iets meer wind en werd er gewisseld naar de Genua 2. Deze race behaalden we de 4 plek. De derde race werd meerdere malen herstart vanwege weinig wind en een flinke stroom in de rug, hierdoor dreven er meerdere schepen te vroeg over de startlijn. Na eindelijk gestart te zijn voeren we wederom een mooie race en werden 3e. Ondanks onze resultaten van 2 - 4 - 3 stonden we in het tussenklassement toch eerste, dit dankzij het wisselend presteren van onze concurrentie.
Als afsluiting van deze mooie en zonnige dag werden nog de nodige drankjes genuttigd in de feesttent.
Zondag ochtend zoals afgesproken was iedereen om 8 uur aanwezig op de boot. Al snel bleek dat de wedstrijdleiding de race’s had uitgesteld omdat het KNMI zware onweersbuien met harde windstoten had voorspeld. Wachten dus… om een uur of elf kwamen deze voorspelling inderdaad uit. Na mooi schouwspel te hebben gezien van regen, onweer en harde wind werd besloten om toch het water op te gaan. Voor ons werd deze dag alles of niets. Met een gezonde spanning, werd begonnen aan race 4 van de Yeoman Cup. Bij de start hadden we de stroom en wind helemaal verkeerd ingeschat en waren veel te laat. Dan maar in de aanval en over stuurboord weg bij de rest van het veld. Bij de bovenboei bleek dat we goede zaken hadden gedaan en ronde als 4e. In het voor de windse rak kozen we de verkeerde zijde en kwamen achterin het veld om de benedenboei. Nogmaals was het alles of niets. In de aanval, goede trim en perfecte boathandling zorgde ervoor dat we als vierde de finish passeerde. Na calculatie van onze handicap bleek dat we deze race hadden gewonnen en dus ook de bokaal van de Yeoman Cup. ’s Avonds werd er door schipper Bob deze bokaal en de dagprijs in ontvangst genomen.

Fjellstö Race (9 juni)
Na uitrekenen van de tussenstanden van alle race’s bleek dat we slechts een paar punten achterstand hadden op de Xiphias. Dus als wij 1e zouden worden en de Xiphias 4e of slechter zou presteren hadden we ook de overall prijs van de North Sea Regatta gewonnen.
Bij de start lette de Xiphias niet op en startte zo’n drie minuten na de rest. Voor ons een uitermate goede uitgangspositie. Het bleek een vrij lange en inspannende race te zijn. Tot op het laatste rondje hebben we de Xiphias achter ons weten te houden. Opzich al een hele prestatie als je bedenkt dat de IMX-40 van Xiphias veel sneller is dan de 40.7 waar wij in varen. Na berekening van de gezeilde tijden en handicaps hadden wij ook deze race gewonnen, met een verschil van ruim 2 minuten naar nummer 2. Xiphias werd deze race 3e wat inhield dat we de overall prijs net niet zouden winnen.

Achteraf terugkijkend op de North Sea Regatta hebben we een perfect evenement gevaren. Van de 3 races waaruit de North Sea Regatta bestaat heeft de Team Pandion er twee gewonnen. Helaas grepen we voor de overall prijs net naast het eremetaal vanwege ons diskwalificatie in de eerste wedstrijd op vrijdag.

Foto's © Annemiek van Kinderen
Voor meer informatie en uitslagen kunt u zich wenden naar
www.teampandion.com
of
www.nsr.nl

Meer foto's van Annemiek van Kinderen:
www.annemiekvankinderen.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: