Schuttevaerrace van start in Stavoren (NED)

In Stavoren (NED) klonk vanmorgen om zeven uur het startschot voor de 21ste Schuttevaerrace. Alle opvarenden van de 63 zeiljachten, behalve een wachtsman aan boord, moesten hardlopend de twee kilometer van de Binnenmarine naar de oude rijkshaven afleggen.

Als eerste eiland wordt Texel aangedaan, waar fietsers 100 kilometer moeten afleggen. Vervolgens zeilt de vloot naar Terschelling voor een halve marathon hardlopen.

De KWS-Schuttevaerrace wordt in 2003 voor de 21-ste keer gehouden.
In 1983 heeft het Weekblad Schuttevaer het intiatief voor de race genomen in samenwerking met de Koninklijke Watersportvereniging Sneek. Begonnen als grap, met varen op IJsselmeer en Waddenzee gecombineerd met wedstrijden op de wal. Met zestien deelnemers, nu zijn dat er 63.
De KWS-Schuttevaerrace staat inmiddels bekend als een zware wedstrijd, bestaande uit een opmerkelijke combinatie van zeezeilen, fietsen en hardlopen. Voor sporters, die non-stop, dag en nacht, bijna 48 uur onafgebroken in touw zijn. Begonnen als een lolletje, nu een serieuze krachtmeting met topsporters in de gelederen.

Van start naar Wad
Een Le Mans start in Stavoren en aanloophavens op Texel, Terschelling, Harlingen en Vlieland en de finish in Hindeloopen.
Met op de heen en terugreis een doorkomst in de Sluis Kornwederzand.
Voor de zeilers een pracht van een uitdaging om zowel op het knobbelige IJsselmeer als het getijdenwater van de Waddenzee met zijn grillige geulen en onverwachte ondiepten en tegenstroom, zo snel mogelijk vorderingen te maken.

Een start in alle vroegte, zeven uur precies, in Stavoren; als het waait dat het rookt en pal op de havenmond, dan is het een hele toer om zonder problemen de haven uit te komen. In ieder geval voor de talrijke toeschouwers op dit vroege uur een spectaculair gezicht. Dan de eerste etappe naar en doorkomst in Kornwederzand en gezamenlijk schutten in de sluis. Het komt voor, dat fietsers en lopers op het soms woelige IJsselmeer behoorlijk moeten offeren. Groene gezichten komen uit de kuip, zeeziekte is geen pretje. De meeste zeilers hebben het aardig onder controle, maar de fietsers en atleten, die het landwerk moeten doen, blijven wel eens onderdeks om de spieren warm te houden. En daar is het niet altijd goed toeven. Maar je weet dat van tevoren, pijnlijden hoort er nou eenmaal bij. Afzien noemt de sporter dat.

Rondje Waddeneilanden
Massaal duiken de zeilers nu de Waddenzee op, op naar de eerste aanloophaven op Texel, Oudeschild, waar het eerste parkoers voor 100 km wielrennen is uitgezet. Meestal rijden ze nog in de middag, misschien eerst nog wat katterig door de voor atleten vreemde bewegingen van het schip op zee, maar dat gevoel wordt er op Texel wel weer uitgetrapt als de eerste kilometers worden genomen.
Via een vaste route over het Wad, moet weer zeilend de snelste weg worden gevonden naar Terschelling. De vloot is inmiddels behoorlijk uitgerekt.
Daar komen de lopers aan bod voor hun etappe van 13 km, sommigen lopen in het donker.
Ook de fietsers hebben daar last van als in de nacht Harlingen wordt binnengelopen en hun etappe van 65 km moet worden gereden. Over de dijkweg Harlingen uit naar Zurich, vol in de remmen bij Kornwederzand en weer terug naar Harlingen. En dat twee keer.
Snel weer aan boord en zeilend naar Vlieland. Wordt dat weer een knobbelig kruisrak of kan de spi erbij? Op Vlieland krijgen de lopers hun zwaarste etappe van zo`n 20 km, de halve marathon. Op en neer naar de Vliehors. Vervolgens de zesde etappe in het zeiltraject met doorkomst Sluis Kornwederzand. Aansluitend de 7e en laatste zeiletappe tot de finish in Hindeloopen. Totaal van start tot finish over de hele race is dan zo`n 110 mijl gevaren.

De ultieme uitdaging
Lopers en fietsers als kilometervreters op de wal, zeilers als mijlenverslinders op het water. De bemanningen, maximaal vijf man/vrouw per boot, krijgen er in die twee dagen lichamelijk flink van langs: er is karakter nodig om de race te volbrengen, vooral bij onstuimig weer. Met natuurlijk trofeeën voor het eerst aankomende jacht, en ook voor de nummers één, twee en drie van het zeilklasse-, het loop- en het fietsklassement.

Maar wie levert de grootste prestatie en wie heeft het meest afgezien: de eerst aankomende of de hekkensluiter, die uren langer heeft doorgeploeterd? Dat blijft het geheim van de KWS-Schuttevaerrace en de Ultieme Uitdaging !!

Op de foto de jachten bij de vuurtoren van Stavoren door LC/Paul Janssen.

Meer info: www.schuttevaerrace.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: