Rond 20 juni zal de Belgacom terug slaan!

Na de breuk van de mast, vlakbij Cadiz, op een ogenblik dat de trimaran Belgacom koers zette naar Gibraltar voor een technische stop tijdens de recente Challenge Mondial Assistance, heeft het team van Jean-Luc Nélias geen seconde verloren.

Zij hadden echt niet de tijd om zich te beklagen over deze zware tegenslag, zowel op technisch als op moreel vlak. Hun blik hebben ze dan ook meteen naar de toekomst gericht.

Eerste operatie: de boot terugvaren naar Marseille, waar Belgacom begin juli de competitie zal hernemen. Alleen de Grote prijs van Cagliari was geschrapt uit het programma.

We hebben eerst een oplossing moeten vinden om de trimaran op sleeptouw te nemen", stelt Jean-Luc. "Deze operatie hebben we op zaterdag 17 mei tot een goed einde kunnen brengen. De boot werd door de catamaran Douce France voortgesleept tot aan de Frans-Spaanse grens en werd daarna op sleeptouw genomen door een motorboot tot in Marseille, waar hij zeven dagen later is aangekomen. De trimaran werd vervolgens door een kraan opgetild om de eerste noodzakelijke herstellingen te kunnen aanbrengen. Gedurende die tijd splitste het team zichzelf in twee. Ter plaatse zijn ze begonnen met het herstellen van het vernielde komposietmateriaal. In Port-la-Forêt, waar ik me momenteel ophoud, heeft een ander deel van het team de vervangstukken vervaardigd zoals het want, de topplankjes van het grootzeil, enz. Tenslotte, als derde zenuwcentrum, Lorient, waar onze reservemast, die ons in staat heeft gesteld derde te eindigen in de Grote Prijs van België - de eerste van de nieuwe boot - een verstevigingskuur ondergaat ... Momenteel verzamelen we dus alle stukken van deze reuzenpuzzel en de boot zal omstreeks 18 juni een nieuwe mast krijgen. Rond de 20ste denken we dan te kunnen varen en ons efficiënt voor te bereiden op de Grote Prijs van Marseille. Er resten ons een tweetal weken om klaar te zijn… dat is normaal gezien wel voldoende, voor zover er geen nieuwe verwikkelingen roet in het eten komen gooien..."

Jean-Luc Nélias heeft zijn programma natuurlijk moeten aanpassen, maar het teamwerk blijft hetzelfde. En allen hebben ze de ambitie om een mooie revanche te nemen op het lot, dat hen niet gunstig gezind was.
"Onze motivering is intact gebleven en onze wil om het goed te doen evenzo. Na de zomer blijft er dan natuurlijk nog de Jacques Vabre, die ik samen met Loïck Peyron zal betwisten."

Hiervoor moet je nog deelnemen aan de kwalificaties over 1.000 mijl. Wanneer hebben zij plaats?

"Dit hangt vooral af van de beschikbaarheid van Peyron. Ofwel vlak na de Grand Prix de Marseille, ofwel in september. Maar dat is slechts een formaliteit. Daar we nog nooit samen hebben gevaren, zal het vooral op menselijk vlak belangrijk zijn."

Onbeschroomd en met een onaangetast vertrouwen wil Nélias niet bij het verleden blijven stilstaan of het woord "pech" tot vervelens toe in de mond nemen. Alleen hoopt hij dat de dekselse "zwarte kat" de volgende maanden geen streken meer zal uithalen...

www.belgacomsailing.com

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: