Waarschip 660 wint Schuttevaerrace 2003!

De Schuttevaerrace 2003 was een wedstrijd met een prachtig verloop, en met kansen op de eindoverwinning voor zowel kleine als grote schepen.
De bijdrage van de sporters was dit jaar van groot belang om in een gunstig stromingspatroon te komen.
Uiteindelijk gaf het stromingspatroon in het tweede gedeelte van de race de doorslag. Winnaar werd het kleinste scheepje van de vloot: het Waarschip 660, Mary Bryant, van schipper Bart van Breeschoten en zijn bemanning. (totale tijd 38 uur)
De line-honours trofee was voor Harry Amsterdam, die dit jaar met een iets kleiner schip dan voorheen zijn faam opnieuw waar maakte. (Totale tijd: 36 uur)
Het laatste schip, De Walkabout, bereikte zaterdagmiddag, na een race van precies 56 uur de finish in Hindeloopen.

Wedstrijdverloop:
Door het mooie lichte weer was het ditmaal geen zware wedstrijd. In de heldere rustige nacht ontstonden voor de eerste 15 schepen problemen doordat de tegenstroom in het traject naar Harlingen maar ternauwernood werd bedwongen. Vervolgens kende die groep dezelfde problemen richting Vlieland, en in versterkte mate op de terugweg naar Kornwerderzand.
De middengroep kende dit probleem veel minder, daardoor schoof het veld helemaal in elkaar. Maar liefst 45 schepen bereikten de finish binnen 3 uur na de line-honours.

Fietsen en lopen:
Het niveau van het fietsen en het hardlopen was dit jaar mede door de weersomstandigheden erg hoog. Elf fietsers behaalden een gemiddelde snelheid van meer dan 40 km per uur!
Bij het hardlopen werd het duel tussen de favorieten Eric Borg (Mary Bryant) en Herman Hofstee (de Plaag) met slechts 3 seconden verschil in het voordeel van Hofstee beslist.

Protest:
De jury heeft een opmerking van een van de deelnemers in behandeling genomen betreffende de uiteindelijke winnaar Mary Bryant over het niet juist passeren van een boei. Dit is geen aanleiding geweest tot sancties omdat de schipper van de Mary Bryant zelf al straf had genomen tijdens de race.

Pech:
De Schuttevaerrace 2003 kende dit jaar een groeiend aantal van 62 inschrijvers waarvan er 61 zijn gestart. De meeste pech was voor de Pathfinder van Maurits Mars die kort voor de wedstrijd werd opgesloten achter een defecte Ketelbrug.

Deelnemers en organisatie kijken terug op een geslaagd evenement.

Overall-klassement:
1) Mary Bryant, Bart van Breeschoten (Waarschip 660)
2) Runaway, Piet Feenstra (Banner 41)
3) De Plaag, Harry Amsterdam (Dehler 36)
4) Jouster, Henk Wijbinga (J92)
5) Fine Fleur, Ronald van Klooster (FF 110)

Line honours:
1) De Plaag, Harry Amsterdam (Dehler 36)
2) Epoxydus, Hans Arends (Agari)
3) Bolwerk, Peter van der Schaaf (Lutra 25)

Loopklassement
1) Herman Hofstee (De Plaag)
2) Eric Borg (Mary Bryant)
3) Saher Yousef (Cross Over)

Fietsklassement
1) Ruud Locks (Bloody Mary)
2) Paul van Steijn (Club Regatta)
3) Bram de Waard (Cross Over)

www.schuttevaerrace.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: