Spektakel bij Opstapdagen in Almere verwacht

Op zaterdag 21 en zondag 22 juni wordt op het Weerwater bij Almere (NED) een waar spektakel op zeilgebied verwacht. Daar worden dit jaar de Opstapdagen Open Zwaardboten georganiseerd. Mensen die actief willen kennismaken met de zeilsport of meer ervaren zeilers die eens een andere boot willen uitproberen, kunnen terecht op het strand bij Haddock Watersport. In samenwerking met diverse klassenorganisaties kan er maar liefst worden (mee)gezeild in twintig verschillende typen boten. De locatie in Almere biedt verscheidene voordelen. Op het strand kunnen de boten gemakkelijk
landen, het zeilwater is diep genoeg en ligt bovendien redelijk beschut.
Verder ligt Almere centraal in Nederland en is goed uit alle windstreken te bereiken. Het idee achter de Opstapdagen is (toekomstige) zeilers een mogelijkheid te bieden om verschillende boten uit te proberen en enthousiast te maken voor een bepaalde klasse.

Tijdens de Opstapdagen kan worden gevaren in boten uit de volgende klassen: Optimist, Zoom8, Escape funzeilboten,
Windrider Rave, Cadet, Flying Dutchman, Flying Junior, F Six, Contender, Musto Skiff, Finn, Hornet, Moth, Javelin, Laser 3000, Laser 4000, RS 400, RS 700, RS 800, Solo, Sport 14, Stern, 29er, 49er, Topper Buzz, Topper iso, Splash en Flash.

De Opstapdagen zijn een initiatief van Feije Haadsma van de Hornet Klasse. De Hornet is een snelle tweemans wedstrijdboot met spectaculaire zeileigenschappen, mede door de dubbele trapeze en a-symmetirische spinnaker. Deze klassen organiseren elk jaar een eigen open dag.
Dat geeft nogal wat versnippering. Zo ontstond het inzicht om gezamenlijk een kennismakingsweekend op touw te zetten. Gedurende het zeilseizoen kom je als zeiler wel in contact met zeilers uit andere boten. Maar het komt echter zelden of nooit voor dat je in een andere boot meezeilt en zo een andere klasse leert kennen. De Opstapdagen waren vorig jaar zo'n groot succes
dat al snel besloten werd om het evenement te prolongeren en nog meer klassen te laten deelnemen. Mede door de gratis toegang, zeilvideo's, muziek en gezelligheid zullen veel mensen het weekeinde van 21 en 22 juni aangrijpen om antwoord te vinden op de vraag: "Hoe zeilt die boot nou"?

Net als tijdens de try-out van de Opstapdagen in 2002, wordt er dit jaar in Almere een grote opkomst verwacht. Zowel beginnende als actieve zeilers komen op het Weerwater volop aan hun trekken omdat diverse klassen hier hun boten willen promoten. Bij de Opstapdagen wordt overigens geen zeilles gegeven, maar kunnen de beginners zich wel te oriënteren. Voor de oudere
Optimist-zeiler bieden de Opstapdagen bijvoorbeeld een unieke mogelijkheid om te onderzoeken wat de volgende klasse zou kunnen gaan worden. De organisatie van het evenement heeft nadrukkelijk gekozen voor een interactieve en informele opzet. Naast de activiteiten op het water, zijn er op de wal informatiestands en kunnen lezingen over zeiltrim en tactiek worden gevolgd. Ook is surfboardfabrikant Fanatic op het strand aanwezig. In de directe nabijheid van Haddock Watersport zijn kampeermogelijkheden. Het
veelzijdige watersportcentrum zelf kent een gezellig eetcafé en heeft een grote jachthaven (450 ligplaatsen) die van alle gemakken is voorzien.

foto: PPP Hans kok

Voor meer informatie zie ook:
www.opstapdagen.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: