Eindverslag SPA Regatta

Met eenmaal goud, eenmaal zilver, eenmaal brons en het winnen van het landenklassement heeft het Nederlandse kernploegteam goed gepresteerd tijdens de 19e SPA Regatta. Goud is er voor het 470-damesteam Marcelien de Koning en Lobke Berkhout. In de Tornadoklasse is Mitch Booth met Herbert Dercksen op een tweede plaats gefinished en Sven Karsenbarg met Mischa Heemskerk op een derde plaats. De goede resultaten van het totale Nederlandse team zorgden ervoor dat Nederland het landenklassement gewonnen heeft, in totaal waren er 48 landen vertegenwoordigd.

De weg naar de Olympische Spelen is in gang gezet. Zes Nederlandse teams hebben een eerste sta[ gezet en voldaan aan de eerste nominatie-eis, namelijk finishen bij de eerste zes deelnemers voor alle klassen, met uitzondering van de Mistral. Voor deze klasse gold een limiet van eindigen bij de eerste vijf. Voor de Starklasse was dit geen kwalificatiewedstrijd. De zes teams zijn:
470-dames: Lobke Berkhout en Marcelien de Koning
470-heren: Sven en Kalle Coster
Tornado: Mitch Booth en Herbert Dercksen
Tornado: Sven Karsenbarg en Mischa Heemskerk
Europe: Carolijn Brouwer
Yngling: Annelies Thies/Annemieke Bes/Petronella de Jong

470-dames
Goud voor Marcelien de Koning met Lobke Berkhout. Het team uit Hoorn wist van de 11 gevaren races er drie te winnen. Met een puntentotaal van 35 punten werd het team op het podium in Medemblik, voor het Regatta Center gehuldigd en toegejuicht. Met dit resultaat heeft het team voldaan aan de eerste nominatie-eis van het Watersportverbond voor uitzending naar de Olympische Spelen. De weg ernaar toe is in gang gezet. Bij het komende EK en WK wordt het een spannende strijd omdat dan ook het Nederlandse team Margriet Matthijsse en Lisa Westerhof mee gaan strijden om de eerste plaats.

Tornado
In de Tornadoklasse is Nederland een klasse apart. Zowel het zilver als het brons ging naar Nederland. Mitch Booth met Herbert Dercksen wonnen het zilver en daarmee ook de selectie voor uitzending naar de pré-Olympics in Athene (augustus) van dit jaar. Elk land mag helaas maar 1 team per klasse uitzenden. Beide teams hebben voldaan aan de eerste nominatie-eis (kwalificatie voor de Olympische Spelen). Voor de Australier Mitch Booth breekt nu een spannende tijd aan omdat hij, ondersteund door het Watersportverbond en NOC*NSF, al een aantal jaren bezig is met zijn naturalisatie. Voor 1 juli is hier hopelijk duidelijkheid over.

Laser
In de Laser heeft de Friese zeiler Pieter Jan Postma uit Ter Kaple een goede week gezeild. Het Laserveld is een sterk veld bestaande uit maar liefst 143 zeilers. Van de tien gevaren races wist de 21-jarige zeiler er 1 te winnen, twee te finishen op een tweede en twee te finishen op een derde plaats. Met dit resultaat heeft hij ook zijn startbewijs afgedwongen voor uitzending naar de Pré-Olympics in Athene van dit jaar.

Yngling
Annelies Thies is met haar bemanningsleden Annemieke Bes en Petronella de Jong goed teruggekomen in het klassement. Het team wist de vijfde plaats te bemachtigen in het eindklassement. Hiermee heeft het team voldaan aan de limiet voor de A-status van NOC*NSF en heeft de nominatie-eis voor de Olympische Spelen behaald. Voor het team is het nu belangrijk om Nederland als land te kwalificeren. Deze kwalificatie kan behaald worden op het WK in Cadiz (september 2003).

Overige klassen
Ook voldaan aan de nominatie-eis heeft het 470-herenteam van Sven en Kalle Coster. Zij zijn op een vierde plaats geëindigd en Carolijn Brouwer die na een lastig begin goed wist terug te komen en op een zesde plaats is gefinished. Joeri van Dijk in de Mistral heeft een mooie zesde plaats behaald. Net 1 plaats tekort voor nominatie, maar zoals hij zelf zegt: "het gaat goed en er komt gewoon een volgend evenement." Over het team in de 49er klasse, Pieter Lantermans en Pim Nieuwenhuis heeft coach Jacco Koops een goed gevoel: "Je ziet het niet terug in de uitslagen, vooral door materiaalpech kon het team zich niet in de top tien zeilen, maar als ik het verloop van de races zie, dan is het team op de juiste weg en gaan we met de training door om toe te leven naar het volgend evenement en dat is het EK in juli."

Einduitslagen 19e SPA Regatta

470-dames
1, Marcelien de Koning/Lobke Berkhout (Ned), 35 pnt
2, Therese Torgesson/Zachrisson Vendela (Swe), 40 pnt
3, Stefanie Rotweiler/Monke Leu (Ger), 40 pnt

Tornado
1, Leigh Mcmillan/Mark Bulkeley (Gbr) 23 pnt
2, Mitch Booth/Herbert Dercksen (Ned) 27 pnt
3, Sven Karsenbarg/Mischa Heemskerk (Ned) 40 pnt

470-heren
1, Alvaro Marinho/Miguel Nunes (Por), 23 pnt
2, Phippe Gildas/Nicolas Le Berre (Fra), 27 pnt
3, Johan Molund/Martin Andersson (Swe), 31 pnt
4, Sven Coster/Kalle Coster (Ned), 40 pnt

Yngling
1, Betsy Alison/Lee Lcyda/Suzy Leech (USA), 17 pnt
2, Dorte Jensen/Helle Jespersen/Rachel Kiel (Den), 23 pnt
3, Shirley Robertson/Sarah Webb/Sarah Ayton (Gbr), 47 pnt
5, Annelies Thies/Annemieke Bes/Petronella de Jong (Ned), 54 pnt
7, Janneke Hin/Margriet Samama/Hanne Buis (Ned), 57 pnt

Europe
1, Sari Multala (Fin), 26 pnt
2, Wiebke Schroder (Ger), 41 pnt
3, Siren Sundby (Nor), 41 pnt
6, Carolijn Brouwer (Ned), 48 pnt

Laser
1, Robert Scheidt (Bra), 12 pnt
2, Karl Suneson (Swe), 16 pnt
3, Paul Goodison (Gbr), 18 pnt
8, Pieter Jan Postma (Ned), 44 pnt
36, Marc de Haas (Ned), 100 pnt

Star
1, Iain Percy/Steve Mitchel (Gbr), 29 pnt
2. Torben Grael/Marcelo Ferreira (Bra), 46 pnt
3, Rohart Xavier/Adde Yannick (Fra), 51 pnt
9, Mark Neeleman/Peter van Niekerk (Ned), 66 pnt
12, Serge Kats/Jean Pierre Martens (Ned), 77 pnt

Finn
1, Ben Ainslie (Gbr), 12 pnt
2, Sebastian Godefroid (Bel), 14 pnt
3, Mateusz Kusznierewicz (Pol), 18 pnt
16, Jaap Zielhuis (Ned), 55 pnt

49er
1, Chris Draper/Simon Hiscocks (Gbr), 25 pnt
2, Chris Nicholson/Gary Boyd (Aus), 30 pnt
3, Rodion Luka/George Leonchuk (Ukr), 31 pnt
19, Pieter Lantermans/Pim Nieuwenhuis (Ned), 80 pnt

foto: goud voor Marcelien De Koning & Lobke Berkhout in de 470 ( NED 11) © Richard De Jonge.

Meer info & alle resultaten:
www.sparegatta.org

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: