Ronde om Texel uitdaging voor Olympische zeilers

Vele zeilers, brengen hun catamaran in veiligheid wegens het opkomende hoge water door storm en springtij.
Er wordt vandaag niet gevaren vanwege de te harde wind en te hoge branding.

Op zaterdag 21 juni 2003 klinkt tussen 11.30 en 12.30 uur het startschot voor de Zwitserleven Ronde om Texel. Circa 600 catamarans gaan dan de strijd aan met de elementen om zo snel mogelijk het grootste Waddeneiland Texel te ronden. Onder hen bevinden zich een Olympisch Yngling duo en twee Olympische 470 teams uit Nederland die een uitstapje maken naar de wereld van beach cats.

Olympische zeilers op het Texelse strand
Het 470 duo Marcelien de Koning en Lobke Berkhout, winnaars van de SPA Regatta 2003, zal op Texel een gooi doen naar de damestitel. Vorig jaar eiste hun concurrenten in de 470, Lisa Westerhof en Margriet Matthijsse, na een zware race deze prijs voor zich op. De Koning: "In 2002 waren wij als toeschouwers op Texel aanwezig en toen kriebelde het al. Het evenement is hartstikke leuk, dus we gaan dit jaar gewoon zelf meedoen. We zullen net als Lisa en Margriet in de Formule 18 klasse starten. We zijn benieuwd." Ook Sven en Kalle Coster uit de 470 gaan de uitdaging van de Ronde aan. Vader en coach Dick Coster is er niet erg blij mee dat de broers de training voor Athene 2004 zullen onderbreken, maar de jongens gaan ervoor. Sven Coster: "Ook wij doen mee in de Formule 18 klasse. We hebben niet veel tijd om te trainen, maar dat komt wel in de week voor de Ronde." Datzelfde riepen Janneke Hin en Margriet Samama die samen bezig zijn aan een Olympische campagne in de Yngling. De dames zullen Texel eveneens ronden op een Formule 18 boot.

Kanshebbers
Het Olympische Tornado team Sven Karsenbarg en Mischa Heemskerk zal op 21 juni zijn titel verdedigen. Vorig jaar wonnen de mannen op een overtuigende wijze. Hun collega Tornado zeilers Mitch Booth en Herbert Dercksen sloegen toen over de kop, waarbij stuurman Booth zich dusdanig blesseerde dat de race voor beiden over was. Zij hebben dus iets goed te maken. Gunnar Larsen, overall winnaar in 1999, vaart dit jaar met Xander Pols die vorig jaar als tweede finishte. Het duo zal Texel ronden op een nieuwe M20. Tijdens de long-distance race Hoek van Holland - Schevingen VV op 31 mei, stuurde het team deze superlichte boot royaal naar de overwinning. Team Larsen / Pols zal ongetwijfeld een mooie strijd leveren met het team Karsenbarg / Heemskerk op de Tornado. Ook Wereldkampioen Tornado, Darren Bundock uit Australië, zal zich in deze strijd mengen.

De Rondeweek
De 100 kilometer lange Zwitserleven Ronde om Texel vindt plaats op zaterdag 21 juni. Van woensdag 18 tot en met vrijdag 20 juni konden de deelnemers al hun krachten meten tijdens de Texel Dutch Open. Dat zijn korte baanwedstrijden die door velen als voorbereiding op de ‘grote race’ van zaterdag worden gezien. Bovendien is het een officieel door het Watersportverbond erkend Open Nederlands Kampioenschap.

Meer info en alle uitslagen: www.roundtexel.com

Foto's © Annemiek van Kinderen
Foto onder: Mischa Heemskerk, winnaar van de Ronde Texel van vorig jaar
Matsuru Team

Meer foto's van Annemiek van Kinderen:
www.annemiekvankinderen.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: