IJsselmeer HaaksWaddenweek en ONK IMS 2003!

Het eerste weekeinde van de IJHW wordt traditioneel gevaren op het IJsselmeer in Medemblik. Naast de handicapklassen varen in Medemblik altijd ook een aantal eenheidsklassen, dit jaar de X-99, J-22 en FF65, op korte upwind/downwind banen.
Het was in Medemblik schitterend weer met overwegend windkracht 3 en een rustige zee.

Voor de FF65 werd, net als in 2000 en 2001, het klassenkampioenschap gevaren met een mooi veld van 12 deelnemers. Dit jaar werd de strijd uitgevochten tussen de ‘grand old men’ van de klasse, Gideon Messink en Jacques de Ridder. Gideon won het kampioenschap met 3 gewonnen races. De derde plaats was voor R. van Klooster.
Bij de X-99 is een zeer spannende strijd uitgevochten tussen de Maxx en de zeer constant varende locale deelnemer Exile. Uiteindelijk kwamen ze, na aftrek, uit op een gelijk aantal punten en werd de overwinning op basis van vier 1e plaatsen beslist in het voordeel van de Maxx.
Oasis eindigde dankzij regelmatig goed varen het klassement bij de J-22. Jikke werd tweede en Black Lion eindigde, ondanks drie 1e plaatsen, als derde.

De handicapklassen, IMS en ORC-Club hebben op zaterdag twee trapeziumbanen en op zondag twee klassieke driehoeksbanen gevaren.
Voor de IMS is de IJHW dit jaar, net als in 2000 en 1997, het strijdtoneel voor het Open Nederland Kampioenschap. De inschrijving voor het ONK was teleurstellend met geen enkele deelnemer in de IMS 1. Van het KNWV is na overleg toestemming verkregen om het kampioenschap te varen voor de klassen IMS 2, IMS 3 en IMS 4 t/m 6.
In de IMS 2 wordt het tussenklassement aangevoerd door Team Pandion. De Satori volgt op 2 punten en heeft nog een goede kans vanwege 2 1e plaatsen. Xiphias 4 is derde op 5 punten van Team Pandion.
Daikin Airco was het eerste weekeinde duidelijk de beste in de IMS 3. Xhibition volgt hier op 3 punten.
In de IMS 4-6 domineren twee schepen: de Boeran met vier 1e plaatsen en de Yellow Rose (van Marten Jan Ringers die dit jaar ook veel met Sander Bakker vaart in het Figaro-circuit) met vier 2e plaatsen.

In de ORC-Club begon de IJHW dramatisch voor de Medemblikse Greenhorn. In het laatste rak van de eerste race brak de mast op de zaling.
In de ORC 1-3 werd het eerste weekeinde gedomineerd door de SquiFFy (een FF-110), op korte afstand gevolgd door de Bloody Mary. Omdat de SquiFFy niet heeft ingeschreven voor het tweede weekeinde, heeft de Bloody Mary de beste papieren voor de eindoverwinning.
In de ORC 4-6 was de strijd de tweede dag met name om de line honours. De eerste drie boten kwamen beide wedstrijden zeer kort op elkaar over de finish. Op handicap wordt het klassement met vier overwinningen royaal aangevoerd door de Inspirit.

Op zondag viel de wind na enkele korte buitjes even weg, precies na de finish van de eerste race van de dag voor de handicapklassen. Gelukkig kwam de wind na een klein uurtje weer stabiel terug waardoor de vierde wedstrijd van de serie toch nog gevaren kon worden en kon de vloot na de finish op tijd naar Den Helder afvaren.
Komend weekeinde wordt daar het ONK IMS beslist; op stromend water wat heel andere vaardigheden vraagt van de teams dan tijdens het eerste weekeinde. Het resultaat van de lange baan wedstrijd op zaterdag is daarbij van bijzonder belang, omdat deze niet mag worden afgetrokken.

foto boven: Team Pandion IMS2
foto's onder: Daikin & Yellow Rose IMS3 & IMS4

Daikin Airco

Yellow Rose

De volledige uitslagen en tussenklassementen kunt u bekijken op
www.ijhw.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: