Licht Vessel weekend met het Clubracer Racing Team

Het was vroeg zaterdag in Zeebrugge. De Levyah met het Clubracer Racing Team was weer present om de Lightvessel race te varen. Benieuwd hoe dit gaat lopen na onze puike prestaties tijdens de NSR. Het was immers onze eerste deftige wedstrijd in IRC. Er was een leuk startveld aanwezig met 14 boten aan de start in onze klasse (IRC1).
Als gastvedetten Tonnerre (Lutra 52) en Second Love (Standfast 60) die beiden met hun maxi lengte ver boven de rest uitstaken. Voorts een hoop 40-voeters aan de start in onze klasse. (IMX 40, First 47.7, First 40.7, Grand Soleil 40, Sigma 400, X382, …etc.)

Om 09.50 werd onze start gegeven voor een lange kamelenrace. Tijdens het enige aan de windse rak moesten we onze positie in het veld maken. Nadien was er met weinig wind en weinig manouvers niet veel meer te beleven aan boord. Rhumb-line varen en de boatspeed erin houden dat was de zaak, taak voor onze stuurman Ice, genuatrimmer Luc Haverals en grootzeiltrimmer Bart van Meel.
Na de commotie van de laatste weken over de wedstrijdkalender is het wel leuk om even te vermelden dat de banen van de lightvessel en de BMW-cup dezelfde ton hadden om te ronden. Daar lagen ook twee vlaggetjes in het water met de mededeling dat de baan ingekort werd (zie foto onderaan). Spijtig genoeg waren ze vergeten bij te schrijven voor welke wedstrijd deze baan inkorting was. Nogmaals een bewijs dat de Noordzee met maar 60 km kustlijn niet zo groot is. Een ander lichtpuntje aan boord was het feit dat onze spinakker wissel een succes was. Moet natuurlijk vermeld dat het bij 10 knopen wind iets makkelijker is dan wanneer het wat harder waait natuurlijk. Maar goed, alles is goed om de moraal erin te houden.

Over de wedstrijd kunnen we het kort houden. Vijfde over de lijn (derde gecorrigeerd), maar drie secondjes in werkelijk tijd achter Moanna (First 47.7). Tonnerre als eerste en als tweede Second Love. Op een derde plaats met een voorsprong van 21 minuten op ons de "Oxygene" die een heel goede wedstrijd gevaren heeft. Kan ook niet anders als je wint natuurlijk. De achtervolgers hadden het niet zo gemakkelijk daar de wind bijna helemaal wegviel op het einde van de namiddag, 20 minuten voor de Grand soleil 40 en 40 minuten voor de 40.7 in werkelijke tijd (en deze moeten sneller dan ons).

De ups and downs
De volgende dag met de olympische banen ging het immers veel leuker zijn. Een driehoek voor de kust van Knokke-Heist en een wind die er in de namiddag nog een leuk potje zeilen van maakte. Wij gelukkig op dat voordek, eindelijk actie.
De eerste wedstrijd met weinig wind was er eentje om op te warmen. Geen spannende momenten, geen herstarts en als vierde over de finishlij. Dat was in orde. Binnenkomen na Tonnerre en enkele seconden na Oxygene (IMX 40) en Moanna (First 47.7) is geen schande J.

Bij de tweede start liep het iets minder.
Nog snel een gijprondje voor de lijn, oeps de Liesl (First 40.7) vergeten en weg waren we. "Tonnerre" en "Moanna" waren te vroeg gestart dus die moesten terug. Een wedstrijdje achtervolgen. Hadden we nog niet veel gedaan en het is wel eens leuk om niet steeds achterom te moeten kijken als je de spi’s van de tegenstanders wil zien.
Met een aanwakkerende wind slaagden we er toch in om enkele boten in te halen en de schade op de "Liesl" te beperken.

Bij de derde manche was het al nodig om van voorzeil te wisselen. Hier hadden we wel een goede start, juist achter Tonnerre maar voor de rest. Moanna weer te vroeg over de lijn. Die hadden geen geluk vandaag. Met dat beetje meer wind (een 16 knopen TWS) werd de boathandling weer wat belangrijker. Maar de prijzen worden nog altijd verdeeld op de finishlijn en dat telde. Want de First 40.7 en Grand Soleil 40 konden onze snelle en goede maneuvres niet volgen.
Weer net achter Moana over de finish dus deze reeks kon niet meer struk.

Een derde plaats over het gehele weekend. Niet slecht als we dan meetellen dat Tonnerre met maar enkele puntjes voor ons lag in de eindrangschikking. Tevreden naar huis en klaar voor de Deltaweek waar we voor het open Nederlands kampioenschap gaan ORC.
Moet hier nog zeker vermeld dat de organisatie een pluim verdiend. Alles was zeer goed verzorgd en de BBQ een waar succes. Ook de muziek achteraf in de tent was best te pruimen. Pas op, heb dat alleen van horen vertellen maar zo te zien aan de kleine oogjes aan boord in de ochtend, blijkbaar toch wel waar. Met een 40-tal schepen in totaal hebben we weer een zeer leuk weekend gehad en spijtig genoeg hebben we er daar te weinig van aan onze Belgische kusten. Volgend jaar zeker weer en hopelijk met nog meer schepen als dit jaar.

Foto's © Xavier Dauge-Durieux www.ddx.be

Foto boven: op de hekgolf van Moana :)
Foto onder: de koplopers aan de boventon in de IRC 1 klasse: Oxygen (IMX 40), Levyah (Spirit 425s) & Moana (First 47.7)
IRC 1 klasse aan de boventon

Foto onder: Tonnere (Lutra 52)
Tonnerre

Foto onder: Een boei in ons parcours ingepalmd door de organisatie van VVW Nieuwpoort voor een niet officieuze bavaria-look-a-like Cup :(
Eigendom VVW Nieuwpoort

Uitslagen Ravelingen Race (ups & downs):

IRC 1
1 BEL 685 OXYGEN DE COCK A.
2 BEL 4250 LEVYAH FLORIDOR R.
3 NED 27 TONNERRE DE BRES VROON P.
4 BEL 1407 LIESL STUYTS B.
5 BEL 4701 MOANA GOUBAU F.
6 BEL 15013 DIABOLIC DE BROUWER
7 BEL 2455 NRJ - BALL CLAEYS R.
8 BEL 4020 ALEGRIA SABBE C.
9 BEL 803 O'NEIL III VAN HEUWERSWYN P
10 BEL 15076 FAST WAVE DE SCHEPPER G.

IRC 2
1 BEL 442 GARCE V. D. BOSSCHE J.
2 BEL 503 BREEZE MUYLS C.

IRC 3
1 NED5111 CAPELLA MAAS F.
2 BEL 1280 WHOMPER VAN DAMME P.
3 NED 4627 NOORDWIND VAN ALLER R.
4 BEL 683 RACKHAM KNIPPENBERG H.
5 BEL 1094 COLINOE STRANART J-L

CRC A
1 BEL 422 STEPPE MAES A.
2 BEL 2829 KWINTE II ANNICK A.
3 BEL 1425 MONICA V VAN RIET P.
4 BEL 701 BOXER LUYENS C.
5 BEL 1899 OXYDO VAN OOST Ch.
6 BEL 00000 DIE SWAENE BOLLE J-M
7 ROBIN HOOD VAN DAMME F.

CRC C
1 BEL 1081 DARDIE BOTERMAN P.

Uitslagen zullen ook terug te vinden zijn op: www.nzk.be

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: