Staf Demeulenaere Race 2003 vanop de Liesl

Verleden zaterdag 21 juni, 2003. 5 liesl teamleden (Xavier, Tim, Dries, Bertrand en Wim) en 4 bezoekers (Dieter, Christian, Robert en Pierre) staan paraat. Heel de week was het schitterend mooi weer geweest, voor de meeste zeilers betekent dit: stevige wind en lekker zonnetje, de verwachtingen waren hoog gespannen. Die morgen bleek er echter niet zoveel wind te zijn.

Een 15-tal boten zijn aanwezig om strijd te leveren tijdens deze race. In onze klasse IRC1 zijn we met 4 (Diabolic, NRJ Ball, Wet & Wild en tenslotte liesl). Na de vele startprocedures is het eindelijk ook aan ons om te starten. De wind is ondertussen een beetje gedraaid waardoor we de spi klaarhouden om onder spi te starten. Enkele 10-tallen seconden later zien we op de andere boten ook de spi bovenkomen. Even denken we eraan om beneden aan de lijn te starten, maar uiteindelijk is het enkel Wet & Wild die onderaan start. Een niet zo goede start verplicht ons de achtervolging in te zetten richting NRJ Ball die ondanks zijn iets zwaardere boot, de 5-6 knoopjes wind toch optimaler weet te benutten. Aan de O-boei is de stand nog steeds status quo en mogen we onder een bij de windse koers naar de A2 blijven achtervolgen. Daar aangekomen zitten we de NRJ Ball op de hielen maar in het rak naar de WBN verliezen we terug enkele bootslengtes.

Voorbij de WBN mogen we de O nog eens gaan bezoeken, maar hiervoor zijn er slechts 3-4 knoopjes wind ter beschikking. Tijdens dit rak kiest de NRJ Ball resoluut voor de beneden kant van het veld waardoor de schijn ons doet denken dat we hem aan het pakken zijn. De afstand tussen ons en Diabolic heeft nu plots aardige jojo allures. Met een 5-tal boten groepen we tijdens een bijna windstilte samen en probeert Breeze zowat iedereen langs elke kant voorbij te steken maar de windstiltes werken hen een beetje teveel tegen. Ondertussen zien we in de verte het blauwe spitje van Mr Sandman met een grote voorsprong op iedereen als eerste de boei ronden. Wanneer wij er later aankomen, blijkt NRJ Ball toch nog steeds een lichte voorsprong te hebben.

Vervolgens moeten we naar de A waar de start had plaats gevonden, waarna de SW Wandelaar diende opgezocht te worden. Tijdens dit laatste rak moest er tegenstroom opgekruist worden met 3-5 knopen wind. De liesl opteert hierbij voor een lange slag over bakboord met de neus in de stroming terwijl de andere boten meer op de sterk aanwezige aabzienlijke shiften varen. Dit bleek achteraf een zeer goede zet geweest te zijn want we kwamen als eerste met 17 minuten voorsprong op Diabolic (2de) boven aan.
Spi op richting Wenduine Bank E en daar aangekomen is er een parcoursafkorting waardoor we voor we het goed en wel beseffen de finish overvaren. We hadden de race nog maar net uitgevaren wanneer we ondervinden dat het spannendste moment zich niet steeds tijdens het racen voordoet. Een opkomende wind geeft een extra push aan Diabolic waardoor hij de 17 minuten voorsprong veel te snel naar onze zin vermindert. Uiteindelijk winnen we met slechts 3 seconden voorsprong in verbeterde tijd op deze 5u45 durende race.

foto door Whomper

Liesl sailing team: www.liesl.be

Uitslagen terug te vinden op: www.nzk.be

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: