Schelderegatta: Streaker Strikes!

  • Author: entityone
    Date: di, 01/07/2003 - 02:00

Op zaterdag 28 juni organiseerden ‘de Antwerpse jachtclubs’ de eerste Schelderegatta van Hansweert naar Antwerpen. Organisator-bezieler-‘ge doet toch mee?’-wedstrijdcommissaris Harry van den Bergh had 36 schippers weten te overtuigen om hun inschrijfformulier tijdig in te sturen.

Een bonte verzameling schepen verzamelde die ochtend aan de steiger bij de sluizen in Hansweert: twee CRC-C-klassers (Santiniketan uit Goes en Smutje uit Antwerpen), 14 B-klassers en 18 grote A-klassers (inclusief een gloednieuwe Wauquiez 45).

De twee kleintjes werden om 10u55 over de lijn gejaagd, een kwartier later gevolgd door onze B-klasse. Door een slim maneuver net voor de start wisten we Half Moon in de beste positie bij het startschip te brengen, net boven de Racer. Op het eerste rak richting eerste merkteken zeilden we ons aan de wind (een kleine 8 knopen wind uit westelijke richtingen) een 20-tal meter los van de vloot, bij de volgende boei was deze afstand verdubbeld. Voor Walsoorden kon bij ons aan boord als eerste de spi omhoog, dra gevolgd door de rest van het veld. Achter ons hielden we angstvallig de grote spinnakers in het oog, die metertje per metertje dichterbij leken te sluipen. Wij met ons kleine spinnakertje opteerden voor snelheid en kruisten af van Walsoorden tot bij de geelzwarte ton bij de radartoren, waar we Smutje inliepen. De afstand tussen ons en de achtervolgers Racer, Streaker en Freya bleef constant op ongeveer 100-200 meter. De spi moest er even af om nog de groene 75A te halen in de bocht van Bath, maar kon daarna er meteen terug op. Een passerend vrachtschip noopte de Racer nog tot een uitwijk-maneuver.

Voor ons werd intussen de groen-wit-rode spinnaker van de Santiniketan steeds groter. De wind was inmiddels naar het noordwesten gedraaid, waardoor we weer konden afkruisen naar de gele ‘DAM’-boei onder de hoogsppanningsmast bij de containerkaai. Achter ons ontwaardden we ook een blauwe gennaker die sneller groter werd: de Shayan was in aantocht, en net voor Lillo stoof de witte vliegboot ons geruisloos voorbij. We telden ondertussen reeds 2,5 minuut tussen ons en Racer.

Bij de bocht van Kallo leek het erop alsof alles terug samen zou komen: voor ons zagen we de Shayan in een windgat terecht komen en volledig stuurloos rond zijn as draaien. Santiniketan probeerde onder de wal meer wind te vinden, en wij kozen, na raadpleging van het ‘worst-case-scenario’ voor de middenweg, waar ook maar weinig wind meer stond. De achtervolgers waern gewaarschuwd, maar zeilden braaf allen samen de windstille zone in. Shayan, licht als ze is, zeilde er met haar grote gennaker als eerste uit, wij 10 meter later als tweede, en de Santiniketan, Racer en Freya spinnakerden zich iets later vrij. Te laat, want de vogels waren gevlogen...

In het laatste stuk naar de finish vor de jachthaven gleed Shayan onder lagerwal naar de line-honours. Door continu te trimmen, genua erbij, spi eraf, weer spi erop en genua eraf, slaagden we erin om de achtervolgers alsnog flink van ons af te schudden: we liepen hier 8 minuten uit op Racer, 11 minuten op de Freya en 12 minuten op de Streaker.

Harry-doet-al had het bij de finish voor elkaar gekregen dat een grote sleepboot een mooi watergordijn optrok ten teken van welkom, vergezeld door een hele reeks weergalmende kanonschoten voor elk schip dat finishte. De Antwerp Race in het klein. Maar dan in T-shirt en met de zonnebrillen op.

Uiteindelijk bleken we met onze Half Moon net 32 secoonden tekort te komen om de Streaker te kloppen in berekende tijd. Sterk gevaren van die gasten, die meteen ook overall de snelste verbeterde tijd neerzetten, voor ons en de Santiniketan.

Shayan kaapte zoals gezegd de line-honours weg, en kreeg tijdens de prijsuitreking op de RYCB de blauwe wimpel overhandigd, die hij nu verplicht een heel jaar lang zal moeten voeren. Zelfs als hij nog eens naar de Caraïben gaat....

A-klasse
1. Shayan (Ultimate 27) 3u12’03"
2. 4Fun (First 31.7) 3u21’16"
3. Meeuw (Winner 11.20) 3u23’44"

B-klasse
1 Streaker (GK 29) 3u09’28"
2. Half Moon (Half-tonner) 3u10’02"
3. Racer (Koopmans 30) 3u15’29"

C-klasse
1 Santiniketan (Etap 28) 3u11’28"
2 Smutje (Alpa A9) 3u20’00

Met dank voor de puike organisatie, de ontvangst op het zonovergoten terras van de Liberty voor de drink achteraf, de maaltijd in de Royal, en de mooie prijzen voor iedere deelnemer. Volgend jaar doen we weer mee.

foto uit het archief van Bert Janssen zijn harde schijf: de Freya

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: