Markiezin mist klassering door hulp te bieden

Colijnsplaat 10 juli 2003: In de de Holland Sailing // Port Zélande Deltaweek is vandaag de Emelisse race gevaren op de Oosterschelde voor Colijnsplaat.Vandaag was er gedurende de 2e helft van de dag weer weinig wind.
Zo weinig wind dat de Rond en Platbodemschepen ongeveer een uur voor anker moesten om niet door de stroom achteruit gezet te worden. De baan voor die schepen werd daarom halverwege afgekort.

Het schip dat daar de finishtijden opnam zag een van de schepen met het zeil naar beneden varen. Een teken dat dat schip de wedstrijd heeft opgegeven. Later aan de wal bleek dat het schip, de Markiezin van Veere van schipper P. de Visser uit Goes een jacht aan het helpen was dat op een zandbank was vastgelopen. Toen de pogingen niet succesvol bleken en het gestrande jacht geen gevaar liep vervolde de Markiezin van Veere de wedstrijd.
Het finisch schip was echter al vertrokken zodat er voor schipper de Visser geen uitslag werd gegeven. Het helpen van schepen in problemen is een ook tijdens wedstrijden een fundamentele verplichting.

Een wedstrijd varend schip dat hulp verleend kan de jury vragen om vergoeding voor de tijd die is besteed aan de hulp zodat er geen nadeel ontstaat. Schipper Visser vond het jammer dat hij geen uitslag kreeg maar vond zo’n correctie niet nodig. Daarom bleef het voor hem bij de uitslag “niet gefinisht”

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: