Drie flitsende zeilraces: Deltaweek lange baan!

Colijnsplaat, 11 juli 2003: Drie flitsende zeilraces dankzij krachtige west-noordwestenwind tijdens de Holland Sailing // Port Zélande Deltaweek 2003
Tijdens de laatste vrijdag van de Deltaweek 2003 werd gestreden in de Veronicarace, de Vuilbaardrace, en de Roompotrace. De organisatie van de races was dit keer in handen van Watersportvereniging Noord-Beveland en die van Wolphaartsdijk.

De Veronicarace is een lange afstandsrace waarbij binnen 24 uur 90 zeemijlen moeten worden afgelegd. De wedstrijd wordt buitengaats gevaren vanuit en naar Colijnsplaat door boten in de I.M.S.-klassen 1 tot en met 4. De schepen die meedoen aan de Veronicarace zijn gisteravond allemaal aan een grondige keuring onderworpen. Hierbij werd gekeken of alle vereiste apparatuur, zoals marifoon, radarreflector en noodmiddelen als vuurpijlen en een reddingsvlot aan boord aanwezig waren. Alle schepen hebben de keuring glansrijk doorstaan. De race startte om 8 uur vanochtend.

De Veronicarace bestaat al langer dan de Deltaweek en startte van oudsher vanuit Colijnsplaat en ging naar het voormalige Veronica zendschip en terug (180 zeemijl). Vroeger werd live via de radio verslag gedaan van de race wanneer ’s nachts de eerste schepen het Veronica zendschip rondden. Tegenwoordig moet de bemanning van de schepen zelf de rondingstijden van de boeien en het windlogboek bijhouden. De helden van de race worden ’s nachts opgewacht door wedstijdleider de Werd en zijn team, die de finishtijden bijhouden.

De Roompotrace voor de O.R.C.-CLUB kampioenschap in de klassen 1 tot en met 6 startte vanochtend om half tien en werd gevaren op de Noordzee. Er zijn nog steeds 49 boten in de race die meedingen naar het Open Nederlands kampioenschap. De Levyah uit Rumst met stuurman Ice en het ganse Clubracer team staat er zeer goed voor, maar er zijn nog 2 races te gaan, dus het kampioenschap ligt nog helemaal open.

Rond- en Platbodems hebben vandaag een ‘rondje plaat’ gevaren op de Oosterschelde in de Vuilbaartrace. De start vond om 2 uur ’s middags plaats en was spectaculair om te zien vanwege de stevige wind en de verraderlijke stroming. De traditionele oerhollandse zeilschepen moesten alle hens aan dek houden voor onder andere het bemannen van de kluiver (het extra voorzeil) en het op de juiste manier ophalen en laten zakken van de zijzwaarden.

Winnaars in de verschillende klassen op vrijdag 11 juli:
ORC-1:
Levyah (spirit 42.5) van schipper Floridor uit Rumst (BEL) voor Xanadu (IMX 40) van Zuiderveld uit Lexmond;
ORC-2:
Bluechip (X-382) van schipper Stouten uit Hellevoetsluis voor TT Soeticheyt (ILC 30) van de Ruyter uit London (UK) ;
ORC-3:
Magnifique (First 31.7) van schipper van der Endt uit Yerseke voor Veronier II van schipper Vroege uit Hoenderloo;
ORC-4:
Pawky Goofyvan (Laser 28) van schipper Govers uit Oss voor Sprinter (Sprinter) van schipper Bart uit Hellevoetsluis;
ORC-5:
Waterzooi (Kalik 30) van schipper Zwart uit Zierikzee voor Sandetti (Fantasia 27x1.50) van schipper van Mourik uit Schaijk;
ORC-6:
Drammer (Loper) van schipper Rietdijk uit Eindhoven;

Rond- en Platbodems A en B: Nieuwe Maen van schipper van der Dussen uit Moergestel voor BU17 van schipper de Graaf uit Spakenburg;
Rond- en Platbodems C: Schuimer van schipper Overwater uit Mijnsheerenland.

Vervolg programma voor de Holland Sailing // Port Zélande Deltaweek 2003.
Zaterdag 12 juli: Zaterdagwedstrijden van Colijnsplaat naar Colijnsplaat;

Afsluiting en prijsuitreiking van de Holland Sailing // Port Zélande Deltaweek in Colijnsplaat;
Zondag 13 juli: Finale ORC-CLUB kampioenschap en huldiging van de kampioenen in Colijnsplaat.

Het Open Nederlandse Kampioenschap voor kajuitjachten in de ORC-CLUB klasse wordt tijdens de
Holland Sailing // Port Zélande Deltaweek gezeild op 5 en 6 juli vanuit Zierikzee en op 11, 12 en 13
juli vanuit Colijnsplaat.

Meer uitslagen van alle klassen: www.deltaweek.nl

foto: Holland Sailing // Port Zélande Deltaweek 2003

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: