Spannende Veronica race met nachtelijke finish

Colijnsplaat, 12 juli 2003: De schepen die op vrijdag 11 juli van start zijn gegaan voor de traditionele Veronicarace zijn in de de nacht van vrijdag op zaterdag allemaal veilig weer teruggekomen.
De Veronicarace is een lange afstandsrace waarbij binnen 24 uur 90 zeemijlen moeten worden afgelegd. De wedstrijd werd buitengaats gevaren vanuit en naar Colijnsplaat door boten in de I.M.S.-klassen 1 tot en met 4. De race startte vrijdagochtend om 8 uur.

De Fregatvogel (I.M.S. klasse 1 & 2) van schipper Stan Tavenier kwam in de nacht van vrijdag op zaterdag om 2.21 uur als eerste over de finishlijn, na een tocht van ruim 18 uur. Tavenier zei: "Het was een leuke wedstrijdbaan, de stemming aan boord was prima, de omstandigheden uitstekend en we hebben veel plezier gehad." De bemanning van de Fregatvogel bestond uit 8 personen waaronder 3 Belgen. Iedere 1,5 uur werd van stuurman gewisseld. "De concentratie was goed en we hebben geen enkel moeilijk moment gehad." wist Tavenier te melden. Hij voegde eraan toe: "Het was een mooie nacht, een kraakheldere lucht met de maan erbij. Het water lichtte op vanwege de algen, waardoor je het spoor dat de boot achterliet nog ver kon zien. Werkelijk prachtig". Tavenier deed dit jaar voor de 2e keer mee en hoopt volgend jaar net zo goed te presteren.

In de klasse I.M.S. 3 & 4 kwam de Xanadu uit Goes na een bloedstollend spannende race als eerste over de finishlijn. Het was een nek aan nek race met de Easy Living uit ’s Gravenpolder. Schipper Lennard van Oeveren van de Xanadu wist te melden dat het tijdsverschil bij de finish van 1 seconde typerend was voor de spanning van de wedstrijd. "De hele wedstrijd hebben we voorgelegen, maar tegen het eind van de wedstrijd haalde de Easy Living ons ineens in en bouwde een flinke voorsprong op. We dachten dat we hem niet meer konden inhalen, maar vlak voor de finish hadden we toch ineens goede wind en stroming en we schoten vooruit. We hebben ze op het nippertje kunnen passeren, gelukkig!"

De Veronicarace bestaat al langer dan de Deltaweek en startte van oudsher vanuit Colijnsplaat en ging naar het voormalige Veronica zendschip en terug (180 zeemijl). Vroeger werd live via de radio verslag gedaan van de race wanneer ’s nachts de eerste schepen het Veronica zendschip rondden. Nu moest de bemanning van de schepen zelf de rondingstijden van de boeien en het windlogboek bijhouden. De helden van de race zijn ’s nachts opgewacht door wedstijdleider de Werd en zijn team, die de finishtijden bijhielden.

Winnaars Veronicarace:
I.M.S.-1&2: Fregatvogel van schippper Tavenier uit Vlissingen;
I.M.S.-3: Xanadu van schippper van Oeveren uit Goes voor Easy Living van schipper de Jonge uit
’s Gravenpolder;

I.M.S-4: Magix van schipper Clarijs uit Goes.

Meer uitslagen van alle klassen: www.deltaweek.nl

foto: Holland Sailing // Port Zélande Deltaweek 2003

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: