Peter de Smedt wint de Open Demi Clé (FRA)!

Peter De Smedt (BEL) finishte vanmorgen zeer tot zijn eigen verbazing als eerste van de vloot van 56 mini (6,50 meter lange) zeilboten. "Ik heb een extreme optie gekozen, " zegt Peter. "De vloot laveerde met korte slagen naar een keerpunt voor het finale traject naar de finish, ik ben in één keer diep in zee gestoken en kon vanaf dat punt onder spinnaker doorlopen. Ik finishte ruim twee uur voor de tweede, terwijl mijn Huysman vannacht nog ergens binnen het voorste derde gedeelte van de vloot lag.

De Demi Clé is een van de selectiewedstrijden waaraan de 6,5 meter lange boten moeten deelnemen om hun kwalificatie te halen voor deelname aan de Mini Transat dit najaar. Omdat de numerus clausus van een andere populaire wedstrijd die volgend weekend gevaren wordt reeds gesloten was, besloot De Smedt deze Demi Clé te varen.

"Een beetje inderhaast, " geeft De Smedt toe, " want ik ben na de Grand Prix van Marseille met de Belgacom in een moordvaart naar Lorient gekomen en ben aan de voorbereidingen van mijn Huysmanboot begonnen. Eerste wat foutjes wegwerken aan de kiel en in de mast. Tijd om de wedstrijd tot in details voor te bereiden was er niet. Zo kon ik de waypoints (de te ronden merktekens in zee) niet in mijn GPS invoeren. Ik ben er aan begonnen met de kwalificatie in het achterhoofd: die was het belangrijkste. Ik had me voorgenomen om niet te ‘pushen’"

Na de start in Lorient haakte Peter de Smedt zijn Huysmanboot aan bij de snelsten van de vloot. Ze zagen elkaar niet en er was ook geen onderlinge communicatie. Dus had Peter geen idee van zijn juiste positie. Ook Bretagne is in de greep van het warme, anticyclonale maar erg windstille weer. Via de radio hoorde hij dat er een winddraaiing voorspeld was naar het westen.

"Ik was dat gedobber beu en dacht dat ik door de anderen te volgen er niet echt zou uitkomen. Dus de extreme optie dieper in zee. Vannacht heb ik dan een half uurtje geslapen want het ging niet vooruit en meende dat ik toch achteraan zou bungelen. Maar toen de spinnaker erbij kon en er meer snelheid in de zaak kwam kon het niet meer stuk.

Aangekomen in Port Bourgenay ben ik tot bij de wedstrijdleiding moeten gaan om te horen dat ik eerste gefinisht was. Blijkbaar waren ze er zelf van geschrokken. En dan nog met de oudste proto van de vloot. De tweede kwam twee uur later binnen, de vierde nog eens twee uur later.

Meer info over de Open Demi Clé
//open650.demi-cle.com

Peter de Smedt heeft nu alle tijd om zich verder voor te bereiden op de Mini Transat waar het allemaal om te doen is. Deze oceaanoversteek voor solobemanningen met boten van 6,5 meter lengte vertrekt op 7 september uit La Rochelle, maakt een tussenstop in Puerto Callero (Lanzarote) en finisht in Salvador de Bahia (Brazilië)

Foto: archief Pit de Jonghe

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: