Van de Plasse wint titanenstrijd

COLIJNSPLAAT - Tijdens het Open NK ORC-club, dat plaatsvond tijdens de 33e Deltaweek, woedde in de ORC-3-klasse een titanenstrijd. David van de Plasse en Jan-Dirk van de Endt, beiden afkomstig uit Yerseke, streden om de eerste plaats. Na vijf wedstrijden in negen dagen trok Van de Plasse uiteindelijk aan het langste eind.

De Nederlands kampioen ORC-3 genoot gistermiddag van zijn overwinning. ,,Het is spannend geweest met de Magnifique, ook omdat het exact dezelfde boot is. Tussen mij en Jan-Dirk is er altijd wel sprake van gezonde concurrentie. Vroeger zeilden we nog samen, maar nu vaar ik tegen hem.`` Van de Plasse, varend in de Kokopelli, toonde zich tijdens het kampioenschap de meest constante zeiler. ,,We zijn niet één keer als eerste geëindigd, maar waren gemiddeld wel het beste.``

Dorpsgenoten
Van de Endt verloor het kampioenschap vorige week zondag. Toen finishte hij niet in de Zeelandwedstrijd II, terwijl Van de Plasse, die nu in Goes woont, achtste werd wat hem een voorsprong opleverde van zeventien punten. De Goesenaar had gisteren in Colijnsplaat een mindere dag. ,,Maar het slechtste resultaat wordt geschrapt``, stelde hij tevreden vast. Van de Endt werd uiteindelijk tweede in het eindklassement. Achter de voormalige dorpsgenoten eindigde de Belgische schipper Van Waes uit Wachtebeke op de derde plek.
Naast de twee ORC-3-zeilers stond er nog één Zeeuw op het podium van het Open Nederlands kampioenschap ORC-club. Arjen Zwart uit Zierikzee werd in de gecombineerde klasse ORC-5 en -6 derde in zijn Kalik-30. De Belg Tom de Jonghe werd in die categorie Open Nederlands kampioen.

De Jonghe was niet de enige Belg die in Colijnsplaat met de eer ging strijken. De koningsklasse, de ORC 1 en 2, werd gewonnen door het team van Rudi Floridor uit Rumst. De negenkoppige bemanning was in de Levyah al de hele week superieur en maakte alleen gisteren een misser toen ze tijdens de korte race vastliepen. ,,Extreem varen``, gaf stuurman Ice als reden voor het vastlopen. ,,We waren op zoek naar de ondiepte en liepen vast.`` Voordekker Rob Fransen van dagwinnaar Xanadu zag het gebeuren. ,,Zij zaten vlak voor ons. Opeens ging de achterkant omhoog en liepen ze vast. Wij konden nog snel gijpen zodat we er langs konden.``
Het was geen dure fout van de Belgen. ,,We moesten alleen zorgen dat we niet werden gediskwalificeerd. We hadden aan een start en finish voldoende voor de eindoverwinning.``

Teamwork
Eigenaar Rudi Floridor was tevreden met de titel. ,,Het team heeft fantastisch gevaren``, zei hij over de bemanning waar hij al een aantal jaren mee samenwerkt. ,,We zijn een goed geolied amateursteam. Tijdens wedstrijden is het ook echt teamwork. Het is ongeveer veertig procent boot en zestig procent team.`` De winst tijdens de Deltaweek was niet de eerste van het seizoen. Tijdens de in juni gehouden Yeoman-cup in Scheveningen was het fonkelnieuwe schip ook al succesvol. ,,Daar hebben we ook bijna alle prijzen weggekaapt.``

Zeeuwse Courant: www.pzc.nl/regioportal/PZC/0,2622,1626-Zeeland-Nieuws!Sport!Regiosport__1688560_,00.html

Foto: Egbert Van Waes met zijn B25 © Willem Mieras

Eugène de Kok

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: