Half Ton Classic Cup: volgende week van start!

Volgende week begint in de Koninklijke Jachtclub Nieuwpoort de Half Ton Classic Cup. Een regatta met en voor vintage racing zeiljachten. 25 jachten uit 5 landen hebben zich aangemeld, naar goede gewoonte verandert deze lijst nog in de laatste dagen voor de start.

De race ontsproot uit het enthousiasme van Half Ton eigenaren die met deze machines, in de jaren 70-80 de top of the bill , nog steeds fanatiek wedstrijdzeilen. Of jonge zeilers die van de eenvoud en de democratische geest in de klasse houden. De Half Ton boten waren individueel ontworpen en gebouwde prototypes die binnen een bepaald raamwerk moesten passen van de toen geldende handicapformule: de International Offshore Rule. (IOR)

Eenvoud maakt populair
In feite hadden deze boten dus allemaal dezelfde capaciteiten. In theorie. Aan de bemanningen om het verschil waar te maken. De halftonners waren razend populair in korte kustwedstrijden maar ook in lange zee- en oceaanraces zoals de Figaro Solo en de Fastnet race. De huidige eigenaars zeilen als pur sang schippers: ze bekostigen alles zelf, varen met niet-professionele -maar daarom niet minder bekwame- bemanningen en staan als één man achter deze serious fun organisatie. Sommigen zien er niet tegenop om van het Eiland Wight te komen, La Rochelle en (met de ferry) uit Finland.

Niet oud, noch versleten
Vermits de IOR regel al meer dan twintig jaar niet meer wordt toegepast, veranderden er aan de meeste van deze boten allerhande dingen met oog op meer snelheid en aanpassing aan de jongste meet- en handicapsystemen. Om deze recent gegroeide verschillen op te vangen wordt deze Half Ton Classic Cup toch gevaren volgens het IRC meetsysteem, waardoor volgens de oorspronkelijke gelijkheidsregel iedere deelnemer kans maakt om te winnen. En de nadruk bij de zeilers blijft.

Programma
De achtereenvolgende races zijn gepland vanaf dinsdag 19 augustus tot zaterdag 23 augustus met één rustdag ertussen. Onder de deelnemers vinden we enkele sterke Belgische kandidaten, waaronder de General Tapioca (Philippe Pilate, ex-yachtman van het jaar) maar zowel bij de Britten (Dick Dastardly, 1ste Ford Cork Week + UK palmares 2002) als de Fransen (Sibelius, 2de Ford Cork Week) zijn heftige podium kandidaten te vinden.

Water en wind = schoon

De Half Ton Cup is ook een symbool voor het milieuvriendelijke van de gezonde en eerlijke zeilsport. Ecover, producent van ecologische schoonmaakproducten geeft met haar steun een zetje aan het oceaanzeilen project van Mike Golding. C-Power die het windmolenpark op de Thorntonbank gaat bouwen onderstreept het belang van hernieuwbare energie die eveneens wind gebruikt. Deelnemers mogen geen vuilnis over boord zetten op straffe van uitsluiting van de race. Mike Golding komt overigens in persoon de prijzen uitreiken van de Ecover race op dinsdag en zijn project toelichten.

Alle details staan ook op de website:
www.halftoncup.be

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: