Zeilen wordt als ernstige sport beschouwd!

Aan de organisatoren van de verkiezing van de 'sportfiguur van het jaar' willen we toch meegeven dat we hun aandacht voor de zeilsport waarderen.

De selectie van Bart bij de 5 genomineerden voor juli geeft de boodschap dat het zeilen als ernstige sport wordt beschouwd. Dat de lezers hem ook verkozen, betekent ons inziens dat de zeilsport een duidelijke democratisering doormaakt. Steeds meer en meer mensen, jong en oud, ervaren vooral de kleinzeilerij als een gezonde en verkwikkende buitensport, waarvan het aanbod meer en meer verbeterd. Dit wil zeggen dat de laatste jaren veel aandacht wordt besteed aan de clubfaciliteiten en de kwaliteit van de opleidingen.

Van belang voor de verkiezing van de 'sportfiguur van de provincie Antwerpen' is het feit dat het grootste binnenwater van Vlaanderen, bestemd voor de zeilsport, in de provincie Antwerpen ligt. Het Galgenweel op de Antwerpse Linkeroever heeft bovendien een unieke betekenis gelet op zijn ligging vlakbij de grootstad, bij wijze van spreken op amper een paar 100 meter van de kathedraaltoren. Door de goede ontsluiting en het open karakter van de plas (waardoor de wind vrij spel krijgt) is dit een oprechte troef voor deze provincie!

Bart is dan ook, als effectieve inwoner van de provincie, trots op zijn 'zeilroots'. En dat is dàt Galgenweel, van nature een wiel (overstromingsgebied van de Schelde op de plaats waar destijds een bres is geslagen bij stormtij - er stond ook een galg) dat in de jaren 30, bij de opspuiting van de volledige Linkeroever, bewust is uitgespaard gebleven om de kleinzeilerij uit te bouwen.

(Zoals in de jaren 30 door het beleid bewust met deze plek is omgegaan, vereisen recente stedenbouwkundige dossiers ook vandaag de nodige studies door het huidige beleid.... ).

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: