Bijna 800 aanmeldingen voor 24-uurs zeilrace!

MEDEMBLIK - Precies een week voor de start van de 39e 24 uurs zeilrace hebben zich 788 deelnemers gemeld bij het bureau van de NVVK en er komen nog steeds meldingen binnen. Onder hen zijn ook enkele veteranen die meer dan 25 maal hebben meegevaren maar dit jaar opvallend veel nieuwkomers. Bij zoveel nieuwe deelnemers is het moeilijk om de kanshebbers te traceren. Ook het gegeven dat dit jaar voor het eerst rakken op de Noordzee gevaren mogen worden, maakt het onvoorspelbaar wie straks de meeste mijlen zal hebben afgelegd. In de IMS Klasse zal routinier Harry Amsterdam (11 maal gefinisht) met 'De Plaag' ongetwijfeld goed voor de dag komen en bij de platbodems verwachten we dat Tim van Rootselaar (25 maal gefinisht) met 'Groote Beer' hoog zal eindigen.

Ervaring vereist
Het zeilen van de 24-uurs race is niet te vergelijken met een 'gewone' zeilwedstrijd rond de boeien. De deelnemers moeten proberen om langs vastgestelde 'rakken' op het IJsselmeer, Markermeer, Waddenzee en Noordzee, zoveel mogelijk zeemijlen af te leggen. Naast zeewaardigheid en uithoudingsvermogen van de hele bemanning zijn een goede interpretatie van het weer, van het vaargebied en van de stromingen belangrijke factoren die het resultaat beïnvloeden. Volgens een van de deelnemers "moet je niet alleen goed kunnen zeilen, maar ook aardig kunnen puzzelen". Een lange ervaring in eerdere 24-uurs races is dan beslist een voordeel. De deelnemers met de meeste ervaring zijn ongetwijfeld W. Morsman met 'Jason' (32 maal), R. de Groot uit Edam met 'Kalimera' (28 maal), R. Bruinsma met 'Anneke 5' (24 maal), C. Bakker met 'Sawadi III' (32 maal), M. Brinkhuis met 'Gitana' (27 maal), C. de Graaf met 'Josha' (22 maal), C. van der Vliet met 'Winoha' (21 maal) en Tim van Rootselaar met 'Groote Beer' (25 maal).

Feest in Medemblik
Alle schepen zullen volgende week zaterdag, 23 augustus, vanaf 18.00 uur finishen voor Medemblik, waarna de meeste schepen een ligplaats kiezen in een van de havens van het IJsselmeerstadje. De finish en de feestelijke intocht zijn vanaf 17.00 uur vanaf de havenhoofden prima te volgen. De havenmeesters van Medemblik kunnen verwachten dat op zaterdagavond rond de havens in Medemblik zo'n tienduizend mensen aanwezig zullen zijn om de deelnemers te verwelkomen. De prijzen worden op zondagochtend om 10:00 uur uitgereikt op de binnenplaats van het kasteel Radboud in Medemblik.

foto: Fotowedstrijd 24uurs 2002 winnende ex-eco foto door Aqua J. Haun

Meer informatie: www.kustzeilers.nl/24uurs/index.html

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: