Opening Half Ton classic cup!

NIEUWPOORT - 5 nationaliteiten en de Engelsen verwacht sterk in lichte weersomstandig- heden met vele winddraaiingen, Fransen met veteraan Didier Dardot in de aanval maar Belgen en vooral General Tapioca maken de beloften waar.

Grote nervositeit bij de bemanningen van de 24 deelnemende jachten aan de Ecover Half Ton Classic Cup in Nieuwpoort vandaag. Na de oefenrace van gisteren bleek dat de schepen en de bemanningen die in bijna 25 jaar niet meer tesamen in één race waren uitgekomen aanzienlijk is gestegen. Het was dan ook dringen bij de start van de eerste van drie races die vandaag zouden gevaren worden.

Een spannende en erg dichte start voor een eerste ‘up and down’ parcours vanochtend op elf uur. Het leek wel of alle deelnemers zich er goed van bewust waren dat deze quasi gelijkwaardige boten geen duimbreed mogen toegeven. Een beetje minder goed varen betekent immers vele plaatsen verlies.
Vijfentwintig boten aan de start van een door zeilers zelf georganiseerde ‘Cup’ wedstrijd krijgt iets van een onofficieel Europees kampioenschap als er zelfs boten uit Ierland en Finland zich aanmelden.

In de eerste reeks startte de Belgische General Tapioca te vroeg zodat de boot terug naar de startlijn moest met ettelijke plaatsen verlies. De Sibelius van de Franse Half Ton Cup veteraan Didier Dardot was van, bij de start vrij een bleef de hele race aan de leiding. Achteraf commentarieerde schipper Philippe Pilate: "We zijn er in geslaagd om meer dan elf plaatsen terug in te lopen. Dat geeft haast een grotere voldoening dan je eerste plaats te moeten verdedigen als je al voor in vaart."

In race twee nam Tapioca een revanche: ex-Yachtman van het jaar Jacques Lemaire stuurde de rode halftonner feilloos als eerste over de finish, maar moest toch een duel uitvechten met de Ierse Blue Berret. De achtervolgende vloot had intussen haar ritme gevonden en liet zich niet meer verrassen door de winddraaiingen. Ze finishen de één na de andere.

Gezien de staalblauwe hemel en de afnemende wind beloofde het een zwarte derde manche te worden. Deze wordt niet over een smal lusvormig parcours van 11 zeemijl gevaren maar loopt langsheen drie boeien in de Noordzee. Bijna een Olympische parcours vermits het langste been van de driehoek precies in de wind ligt. Tel daarbij dat op het laatst de stroom ook perfect tegenliep. Dat verklaart dat de vloot alweer uitgetrokken werd. Voorin ging de strijd alweer tussen Sibelius en Général Tapioca maar met een nieuwe topspeler: Dick Dastardly, een Britse deelnemer. Deze weerde Tapioca’s aanvallen zeer tactisch af en wist ook telkens de juiste windshift te pakken waardoor de Britten met ruim 45 seconden als eerste over de lijn kwamen.

Morgen worden twee wedstrijden gepland.

Voorlopige rangschikking na drie races

1: Dick Dastardly Guy Nicholls & partners (ENG) 2 4 1 7
2: Sibelius Didier Dardot (FRA) 1 5 3 9
3: Harmony Herbie (ENG) 4 3 4 11
4: Blue Berret Pi Shay Moran (IER) 5 2 5 12
5: Général Tapioca Philippe Pilate (BEL) 11 1 2 14
6: Red Cloud Tom Florizoone (BEL) 6 6 8 20
10: Bellaquaine S.M. Gilles (BEL) 17 8 6 31

foto boven: het vertrek in de KYCN jachthaven © Clubracer.be

foto onder: de start van reeks 1 © Clubracer.be

Meer foto's via de zeil & race foto pagina.

Meer info : www.halftoncup.be

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: