Italianen beheersen eerste twee dagen WK J/24

Na twee dagen zeilen is de top drie helemaal italiaans gekleurd.
Lorenzo Bressani, de winnaar van het Europees kampioenschap eind mei, staat bovenaan. Vlak achter hem staan Gabriele Benussi en Andrea Casale.

De eerste dag moesten de deelnemers wachten tot 17.00 uur voordat er voldoende wind was om een wedstrijd te zeilen. Al vanaf het eerste moment was het duidelijk dat de boot van Gabriele Benussi met aan boord tweevoudig wereldkampioen en bouwer van J/24's, Paolo Boido, de snelste boot was onder deze omstandigheden.

De nederlanders hadden het moeilijk. De KAS Bank Private banking van Max Houzager was na het EK waar ze in de top10 waren gefinished gespannen. Helaas konden ze met een 34e plaats niet echt tevreden zijn.
Beste nederlandse boot was uiteindelijk Frans vd Wel met de NED39 op een negentiende plaats.

De tweede dag was een heel ander verhaal. Wind uit het noordwesten varierend over dertig graden en in kracht tussen 12 en 21 knopen betekende dat de taktiekers aan boord een zware dag zouden hebben.
Een J/24 zeilt tot ongeveer 18 knopen met een genua. Daarna wordt deze vervangen door een fok. De wind die dus soms boven de 20 knopen kwam zorgde ervor dat er veel gewisseld moest worden.
De eerste wedstrijd nam Bob Turner uit Engeland meteen de leiding en gaf deze nooit meer weg. Achter hem waren het braziliaan Maurizio Santa Cruz en italiaan Lorenzo Bressani die het goed deden.
Met vier boten in de top 20 deden de nederlanders het al weer een stuk beter.

De tweede wedstrijd van de dag was een italiaans feestje. De eerste drie plaatsen gingen naar Italianen. Achter hem is het het team van Horton/Wolfs die naar een vierde plek zeilden.
De laatste wedstrijd van de dag leit zien dat albert Kooijman terecht tot de favorieten werd gerekend. Hoewel hij pas zevende was bij de eerste boei kroop hij langzamerhand steeds verder naar voren.
uiteindelijk won hij de laatste race van de dag gevolgd vier italiaanse teams

Voorlopige stand:
1. Lorenzo Bressani(ITA) 6.00
2. Gabriele Benussi(ITA) 6.00
3. Andrea Casale(ITA) 13.00
4. Mauricio Santa Cruz(BRA) 14.00
5. Horton/Wolfs(USA/CAN) 15.00
6. Yutaka Takagi(JPN) 22.00
7. Tomomi Hatakeyama(JPN) 24.00
8. Fabio Nocera(ITA) 26.00
9. Albert Kooijman(NED) 28.00
10. Leif Tom Loose(GER) 31.00

foto's © Remmelt Staal

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: