Half Ton Classic Cup: dag2

NIEUWPOORT - 20/08/03 Het team van Guy Nicholls hebben met een groep de Halftonner Dick Dastardly ook vandaag weer naar een eerste plaats in het algemeen klassement gevaren in de Half Ton Classic Cup. Het dagresultaat van de drie gevaren wedstrijden in zwakke windomstandigheden bewijst dat de boten erg aan elkaar gewaagd zijn.d e top drie had precies dezelfde punten: 11.

Omwille van de zwakke wind werd de start van de eerste race van deze TBS zeildag, de tweede van in totaal 4 wedstrijddagen, uitgesteld. Om dezelfde reden korte de organisatie het parcours van de eerste race in. Een banaan parcours in vaktermen, ofte een lusvormige baan waar de boten eerst tegen de wind in laveren, om een boei heen draaien en vervolgens terug naar de andere kant van de baan snellen om ook daar weer rond de boei te draaien. De finishtijden vertellen alles: de koplopers sneden op amper acht seconden verschil van elkaar door de lijn.

Bij de start van de tweede reeks was de thermische wind lekker doorgezet. Deze zeebries is echter ook weinig stabiel, waardoor sommige kanten van het parcours, hoe smal het ook moge lijken, voor of nadeel hebben. Als de wind een beetje naar het noorden of het zuiden draait, heeft dat aanzienlijke gevolgen voor het wedstrijdverloop. Vooral voor de klassementsleiders op de Dick Dastardly wisten ze met deze ‘shiften’ geen raad, terwijl Didier Dardot op Sibelius en de Belgische Général Tapioca hiermee perfect wisten om te gaan.

De golven van de toeschouwerboten in de derde reeks zorgden voor extra beweging op de erg kalme zee. Niet tot het genoegen van alle zeilers, trouwens die in volle concentratie iedere remmende beweging van hun racemachines trachten te beperken. Enkele boten namen een te snelle start en werden teruggeroepen, ondermeer de Half Moon van Bert Janssens. "Nochtans hebben we de beste reeks gevaren, " luidde het commentaar van de co-organisator van de race achteraf. "We hebben wel wat pech met onze halftonner. Hij houdt niet van licht weer -de vorige naam was Barebeuker, weet je wel?- en bovendien staat de mast iets te recht, waardoor we niet zo scherp aan de wind kunnen varen als onze concurrenten. Maar het blijkt dat we erg goed zijn in inhaalmanoeuvres." Ook de Fantasy van Yacht Club Nieuwpoort met schipper Sébastien Meert scoorde het beste met een 2de plaats in deze reeks. De Belgen kennen het klappen van de zweep hier.

Het fantastische weer, de ontlading van de spanning en de geweldige ambiance kreeg nog een extra stroomstoot door een spontaan koortje van de Ierse bemanning van de Blue Berret Pi die enkele Ierse classics ten berde gaf. Competitie is niet noodzakelijk alleen maar hard.

Vermits zes races gevaren zijn kan het slechtste resultaat uit de optelling voor het algemene klassement gehaald worden. Dat veroorzaakte enkele interessante verschuivingen, zonder dat er zich een echte favoriet aftekent.

Voorlopige rangschikking na zes races:

1: Dick Dastardly Guy Nicholls & partn (GBR) 2 / 4 /1 /4 / 6 / 1 12
2: Général Tapioca Philippe Pilate (BEL) 11/1/2/2/2/2/7 14
3: Sibelius Didier Dardot (FRA) 1/5/3/5/1/5 15
4: Blue Berret Pi Shay Moran (IRL) 5/2/5/5/1/5 18
5: Harmony Herbie (GBR) 4/3/4/6/5/4 20

foto © Clubracer.be

Meer foto's via de zeil & race foto pagina.

Meer info : www.halftoncup.be

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: