Half Ton Classic Cup: dag3

NIEUWPOORT - 21/08/03 Meer wind in de zeilen voor Général Tapioca, andere protagonisten, top drie van de vloot door elkaar geschud.
De eerste manche van deze De Cloedt racing dag van de Half Ton Classic Cup over een ‘up and down’ ofte banaanparcours kende een fel betwiste start. De zuidwestenwind stond parallel aan de stroomrichting, de vloot splitste zich dan ook snel in een deel dat onder de kust zou blijven en een ander deel dat een sterkere wind verwachtte dieper in zee. Meer wind voor de tweede race vandaag, met grotere snelheids en dus ook finishverschillen.

Bij de manoeuvres aan de boei werden de reeds ingenomen posities dooreen gehaald. Een minuut te laat de spinnaker zetten betekent dat de andere boot tussen de boei en de concurrent door sjeest en een positie opklimt. Na een ronde neemt de Général Tapioca de leiding, op de hielen gezeten door Sibelius en de Ierse Blue Berret Pi. Net achter de koplopers levert de Belgische Half Moon een strijd met een moedwillige spinnaker die laat opengaat en verliest daardoor enkele plaatsen die pas op het laatste van het rak naar de finish kunnen goedgemaakt worden door een drastisch loefmaneuver.
Opvallend dat bij dit wat zwaardere weer andere boten naar varen komen, terwijl de top vijf draait om Sibelius (FRA), Diablesse (FRA), Blue Berret Pi (IER), Dick Dastardly (UK), Général Tapioca (BEL)

De tweede reeks wordt een langverwachte short inshore race, een parcours met variabele koersen omheen verschillende boeien op de Noordzee. Een beetje meer uithouding en vooral de bootsnelheid zullen het verschil maken, meer dan de tactische eigenschappen van de up and down races, want al vlak na de start valt de wedstrijdvloot uit elkaar. De omstandigheden zijn werkelijk ideaal: windkracht vier, golven van een meter en stralende zon, het lijken wel Caraïbische omstandigheden. Bij de koplopers slagen de bemanningen erin het uiterste uit hun boten te persen: onder vol tuig tikt het log soms 14 knopen aan in de lange spinnakerrakken.

Maar ook weer in deze vierde race komt de weliswaar lichte correctie door het handicapsysteem hard aan. De schijnbaar tragere Diablesse uit La Trinité sur Mer (Fra) speelt haasje over met de derde gefinishte van deze race: Général Tapioca en compenseert meer dan 13 minuten achterstand.
Deze Inshore is ook knap belangrijk voor het algemeen klassement: gezien er met een laag puntensysteem gewerkt wordt, dat overigens niet kan worden afgetrokken in de algemene rangschikking, worden de zeezeilcapaciteiten extra benadrukt.

Voorlopige rangschikking na acht races, minus de twee slechtste resultaten:

1: Général Tapioca Philippe Pilate (BEL) 11/1/2/2/2/2/7/1/5,00 13
2: Sibelius Didier Dardot (FRA) 1/5/3/5/1/5/4/1,25 15,25
3: Dick Dastardly Guy Nicholls & partn (GBR) 2/4/1/4/6/1/9/6,25 18,25
4: Blue Berret Pi Shay Moran (IRL) 5/2/5/25/3/3/3/2,25 18,50
5: Diablesse Philippe Villion (FRA) 3/7/11/1/8/11/2/3,75 24,75

Morgen rustdag, zaterdag 23 augustus negende en laatste reeks.
Prijsuitreiking in de Koninklijke Yachtlcub Nieuwpoort om 15 uur.

foto © Clubracer.be

Meer foto's via de zeil & race foto pagina.

Meer info : www.halftoncup.be

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: