Général Tapioca wint de Half Ton Classic Cup!!!

Zeilevenement voor geëngageerde amateurs van wedstrijdzeilen maakt van de heropleving een merkteken voor de toekomst. Belgische Général Tapioca wint met 0,25 punten voorsprong.

Gespannen vertrek vanmorgen van de pontons van de Koninklijke Yachtclub Nieuwpoort waar de vloot van 24 deelnemers het zeegat uitging voor de laatste manche van hun kampioenschap. De vraag was welk type parcours de organisatie zou uitzetten en of het allemaal volgens het boekje zou verlopen, vermits de vier koplopers met een miniem puntenverschil in de voorlopige rangschikking stonden, dat ieder detail beslissend kon zijn. En als de strijd niet op het water zou uitgevochten worden, dan zijn er nog altijd de reglementen.

Wellicht daarom dat de organisatie besloot een 9 mijl lang inshore parcours in te leggen omheen enkele vaste boeien tussen Nieuwpoort en Oostduinkerke. Zoals bij de meeste inshores werd het een drukke start. Général Tapioca, die een eerste plaats in het voorlopig klassement moest verdedigen startte onder de meeste andere deelnemers en hield een koers dicht onder het strand. De grootste concurrent, de Sibelius van Didier Dardot (FRA) opteerde voor de kant dieper in zee en kwam als eerste bij de Nieuwpoortbank keerboei.

Van daar af kwam het er op aan om de gemaakte voorsprong te behouden. Dat betekent snelheid maken en zien dat de achteropkomende boten de wind niet uit de zeilen kunnen nemen. Drie deelnemers interpreteerden de groene vlag die bij de startsignalen gehesen was verkeerd en rondden het tweede merkteken verkeerd. Ze trokken zich achteraf uit de race terug.

De prijsuitreiking zonder kapsones maar met enthousiaste, zongebrande en uitgezeilde deelnemers en hun fans verliep uiterst gemoedelijk. Naar goede gewoonte moesten de prijswinnaars een liedje zingen, de Ieren waren hierop het beste voorbereid en brachten en kenmerkende knipoog over hun belangrijkste tegenstrevers.

Vele deelnemers wisten van bij voorbaat dat ze geen enkele kans maakten op een ereplaats maar waren gewonnen voor een wedstrijdformule waarin de fair play en de gemoedelijkheid even belangrijk waren als de ernst van de raceorganisatie. Daarvoor vanuit alle hoeken van Europa komen is geen probleem, "Als we maar met gelijke kansen kunnen varen" zei een Engelsman.

Voor Didier Dardot is dit de aanzet tot een nieuwe klasse waar vanuit de zeilers/eigenaars al lang een vraag bestaat. "We moeten vooral verhinderen dat ook deze klasse, dezer boten en dezer formule wordt ingedijkt door professionalisme, waar de deelnemers met naam de grootste sponsor aantrekken en het zich kunnen permitteren hun weliswaar oudere boten dusdanig te vernieuwen met duur materiaal en onbetaalbare toebehoren dat het een speelbal wordt van andere factoren dan het zeilplezier."

Er werd besloten een eigenaarsvereniging op te richten voor deze halftonners en er wordt uitgekeken om dit officieus Europees kampioenschap om de twee jaar te houden. Nieuwpoort is alvast kandidaat.

Foto: © Pit de Jonge/Ship to Shore

de top 5:

1: Général Tapioca Philippe Pilate (BEL) 11/1/2/2/2/2/7/1/5,00/3 16.00
2: Sibelius Didier Dardot (FRA) 1/5/3/5/1/5/4/1,25/1 16,25
3: Blue Berret Pi Shay Moran (IRL) 5/2/5/25/3/3/3/2,50/2 20,50
4: Dick Dastardly Guy Nicholls & partn (GBR) 2/4/1/4/6/1/9/6,25/4 22,25
5: Diablesse Philippe Villion (FRA) 3/7/11/1/8/11/2/3,75/6 30,75

Meer foto's via de zeil & race foto pagina.

Volledige resultaten binnenkort op:
www.halftoncup.be

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: