Italië wereldkampioen J24!

MEDEMBLIK - De Italiaan Lorenzo Bressani heeft mt zijn team het Kasbank WK J24 gewonnen. Bressani hoefde de laatste race niet eens te varen. Hij was, na aftrek van de laatste wedstrijd, al zeker van de titel. Op de tweede plaats eindigde uiteindelijk het Amerikaanse team ING Direct van Rudi Wolfs door vrijdag naar een uitstekende eerste plaats te varen. De Italiaan Gabriele Benussi kreeg vrijdag in Medemblik de bronzen medaille omgehangen. Albert Kooijman en zijn team kregen het helaas niet voor elkaar om Nederland op het podium te krijgen. Ze moesten genoegen nemen met een vierde plaats in het overallklassement. Het WK werd dit jaar gedomineerd door de Italianen. In de top 10 zijn vijf Italiaanse crews te vinden. Op Kooijman na, wisten de Nederlanders zich niet in de top 20 te zeilen. Ivo Kok behaalde met zijn J-spot een 24ste plaats en Frans van der Wel eindigde als 25ste. De Kasbank van Max Houtzager verdedigde vrijdag de 32ste plaats en behield die ook.

De laatste dag van WK stond in het teken van veel wind (20 - 25 knopen). Was de afweging voor de fok of de genua de afgelopen dagen nog wel eens moeilijk, vrijdag kozen alle boten steevast voor varen met de fok. Vanaf de start ging het er meteen hard aan toe. Een van de boten wist bij de startlijn negen (!) boten te arken. Ook het spinnakerrak leverde spectaculaire beelden op. De supporters op de toeschouwersboten hebben er omgetwijfeld van genoten. Rond 13.00 uur keerde de J24-vloot naar de haven terug waar het aftuigen van de boten kon beginnen. Om 15.30 uur stonden stonden alle J24\'s op hun trailer, klaar voor vertrek naar verre en minder verre oorden. De prijsuitreiking begon uiteindelijk pas rond 17.00 uur vanwege enkele protesten.

Het volgende J24-evenement in Nederland is het ONK dat op 27 en 28 september op de Oosterschelde vanuit Roompot Marina wordt gevaren.

foto © Remmelt Staal www.yourphoto.nl

Top 10:
1. Lorenzo Bressani (Italië)
2. Rudi Wolfs en Andy Horton (Amerika)
3. Gabriele Benussi (Italië)
4. Albert Kooijman (Nederland)
5. Mauricio Santa Cruz (Brazilië)
6. Andrea Cassale (Italië)
7. Yutaka Takagi (Japan)
8. Bob Turner (Engeland)
9. Fabio Nocera (Italië)
10. Sergue Chestov (Italië)

Nederlandse deelnemers:
24. Ivo Kok, J-Spot
25. Frans van der Wel, Jan Steen
32. Max Houtzager, Kasbank
44. Hans Hussem, Ham
46. Niclas Kuipers, Nou moe
49. Nils Jannichsen, Jans
55. Klariette Dantuma, Oasis
57. Cees Draaijer, Jente
58. Sander Bausch, Hollands Roem
60. Jon Boen, Jantje uut de kachel
63. Jeanot Bruggeling, Jee in Plannee
64. Ernst Jan van der Wal, O jee
66. Evert Kroll, FLY

Het volledige klassement is te vinden op www.j24.nl/worlds.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: