Matchracen in Nederland

Het Watersport- verbond ging op het verzoek in van Delta Lloyd om een landelijke competitie Match Racing op te zetten, die in de nazomer uitmondt in het Nederlands Kampioenschap. Match Racing is een zeer spectaculaire vorm van wedstrijdzeilen waarbij de bemanningen van telkens twee identieke boten het tegen elkaar opnemen. Dit een-tegen-een duel is een spel van strategie en tactiek op basis van knock-out knock-down.

Gisteren werd het kampioenschap van Zuid Holland gevaren.
We kregen van het KNWV dit inside persbericht:

Op dinsdagavond vormde De Kaag het toneel voor het Provinciaal Kampioenschap Matchracen Zuid-Holland. De zeilers waren van hoog niveau en hielden het publiek tot de laatste race in spanning.

Van de veertien teams drongen er vier door tot de halve finale. De eerste halve finale ging tussen het team Kooistra en Verhart. Het team Marjon Kooistra, een 470-zeilster, en Klaartje Zuiderbaan, deelneemster aan de Volvo Ocean Race, bleek in twee races sterker dan team Verhart en Kortekaas. De andere halve finale verzeilden de teams Feitsma en Cuperus. Feitsma won deze halve finale met overtuiging.

Beide teams lagen in de laatste race van de finale tot het eerste rak centimeters van elkaar. Feitsma kon deze race en daarmee de finale, verzegelen door in het tweede rak afstand te nemen van Kooistra.

Onder de deelnemers bevond zich Albert Kooijman, voormalig Nederlands Kampioen Matchracen, vierde in het Wereld Kampioenschap J24 en Europees Kampioen J22 en J24: "Het Matchracen is aantrekkelijk en duidelijk voor zowel de zeilers als het publiek. Daarnaast stimuleert het ook de regels van het zeilen en het matchracen in het algemeen te goed te kennen." Ook Peter van Niekerk, deelnemer van de America's Cup, maakte deel uit van het enthousiaste publiek en merkte op: "Volgend jaar ben ik er absoluut bij!"

Het kampioenschap:
Het Delta Lloyd Provinciale Kampioenschap Matchracen van Noord-Holland vindt plaats op donderdag 28 augustus a.s. in Amsterdam bij zeilschool Nautiek om 17.00 uur.
De finalewedstrijden van het Delta Lloyd Nederlands Kampioenschap Matchracen worden verzeild van 2 tot en met 7 september 2003 tijdens de HISWA te Water in IJmuiden. De andere finaleplaatsen zijn reeds bekend.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: