Le Solitaire du Figaro: Verslag ‘etappe 1’

Sander is weer wakker. Na een spannende competitie in zeer licht weer afgelopen nacht gefinisht (omstreeks 0200 uur). Géén tot 3 knoopjes wind, erg close en spannend. Ik zat in groepje van +/- 10 boten die binnen 8 minuten van elkaar zijn gefinisht. En dat na drie dagen racen in de Golf van Biskaje. Om 04.00 uur lag de boot aan de kade en was het tijd voor een koud biertje en een goede maaltijd. Om 06.00 uur ‘gecrasht’ aanboord (ben de enige schipper die op zijn boot slaapt) en wakker geworden van de warmte. Vannacht halen we de rest van de slaap wel weer in.

Start
De Race begon niet lekker. Na een parcours in de baai van Les Sabbles d’Ollone zat ik vast aan een visboei (lijn rond kiel en roer). Na een half uur stoeien met een mes was ik weer vrij om te gaan. Vrijwel direct daarna een grote "wrap" rond mijn voorstag, de spinaker sloeg eromheen en zat muurvast! Al met al een én na laatste begon ik aan mijn eerste officiële waypoint en had dus een flinke achterstand.

Het weer was mijn weertje (ik hou van veel wind op de neus). Aan de wind met 20 knopen ware wind, de inhaal slag was begonnen. Een goede tactiek, géén slaap en doorzetten bezorgde mij de volgende dag een positie rapport met een 11de plaats! Erg tevreden was ik daarmee.

Toen begon de tactiek te tellen. Voor de kust tussen de eilanden door, langs de rotsen zo dicht als je maar durft om de tegenstroom te ontwijken. Niet slecht gedaan maar toch een paar plaatsen weg gegeven, resultaat een 19de positie.

Close racing
Het inrollen ging gelukkig goed en ik had geen last van zeeziekte. Veel boten in zichtveld en dat zou 500 mijl zo blijven. De boten zijn identiek en het snelheidsverschil zit in een betere boot preparatie en uiteraard de zeiler. Het weer werd erg licht en bezorgde mij een slecht gevoel. Mijn onderwaterschip is de enige die gerold is, de rest n veel gladder en professioneel gespoten onderwaterschip (kwestie van now how, geld en tijd). Het was dus tijd om alles uit de kast te halen en géén trim moment onbenut te laten. 200 mijl lang onder spinnaker, trim trim trim in de brandende zon, slechts een paar minuten slaap per dag en twee gevriesdroogde maaltijden, dropjes en coca cola tijdens de race.

Het leverde mij een 23ste plaats op en een derde plaats in het rookie klassement. Goed gevaren vindt iedereen en daar sluit ik mij bij aan.

Achter mij zaten zeilers met CV's zo lang als een keukenrol, met grote budgetten en géén excuses, grote namen in de zeilwereld en mensen van wie ik foto's en posters thuis in de wc heb hangen.

Het is één groot circus, zelfs op het water tv en radio interviews vanaf een volgboot van de Marine, driemaal daags live op de radio, en ‘s-avonds in het nieuws op de TV. Het schip dat we gehuurd hadden voor de sponsors bij de start was zo’n an ondnieuws met de sponsorvlaggen in top!

Nu ga ik douchen en bijslapen, dan de boot prepareren voor de volgende etappe!

Sportieve zeilgroet.
Sander

Jullie kunnen alles volgen op www.sanderbakker.nl

.

Meer info Solitaire Du Figaro: www.lasolitaire.com

foto © Bouchon / Marmara

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: