Dutch Classic Yacht Regatta 2003

De Dutch Classic Yacht Regatta 2003 die van 25 tot en met 27 juli 2003 gevaren werd vanuit Hellevoetsluis kende een groter aantal deelnemers dan ooit. In totaal schreven zich voor dit evenement 141 klassiek zeiljachten in, waarvan er 114 ook daadwerkelijk aan de wedstrijden deelnamen. Na drie dagen van wedstrijdvaren op het Haringvliet bleek dat de beste resultaten neergezet werden door de 45 m2 U-klasse Boekanier, die daarmee de 75 m2 kruiserklasse Muschka, winnaar van 1999 en 2001, onttroonde.

De Dutch Classic Yacht Regatta (DCYR) van 2003 werd gekenmerkt door een grote opkomst van klassieke schepen die bij wisselend weer, varierend van windkracht 2 tot 5 Bft op het Haringvliet tegen elkaar streden. Na een afnemende opkomst in de voorgaande edities waren ook de draken en de gaffelgetuigde schepen weer goed vertegenwoordigd met respectievelijk 9 en 16 deelnemers. Ook de verschijning van 4 scherenkruisers, allen gebouwd tussen 1923 en 1949 mag bijzonder genoemd worden. Niet alle deelnemers namen deel aan de wedstrijden. Een deel kwam alleen voor de gezelligheid in de haven, het bekijken van de andere klassiekers of om mee te varen als bemanning op de wedstrijdschepen.

Ondanks de grote opkomst waren er weinig incidenten en werden de wedstrijden in een competitieve maar vriendelijke sfeer gevaren. Gedurende alle dagen werd slechts één protest ingediend en zag de wedstrijdorganisatie zich slechts éénmaal genoodzaakt een waarschuwing te geven. Wel waren er in de zo nu en dan stevige wind een drietal schadevaringen, die echter door de eigenaren in onderling overleg zijn opgelost, hoewel het voor de Sylena na de schade aan haar bovenste zaling betekende dat zij verder niet aan de wedstrijden kon deelnemen.

De wedstrijden werden gevaren in 6 verschillende klassen, waarbij de ‘cruiser-klassen’ en ‘gaffel-klasse’ in totaal vier starts hadden, de ‘racer-klassen’ zes maal aan de startlijn verschenen en de draken zeven keer wedstrijd voeren.
Foto © Annemiek van Kinderen

De overall-resultaten per klasse zijn:

klasse 1 - racers > 38 ft
1. Muschka R. van Leeuwen 12,50 1923 75 m2 kruiser klasse
2. Punchette J. van Wagenberg 12,50 1949 scherenkruiser
3. Boheme C. Dogger 12,10 1933

klasse 2 - racers < 38 ft
1. Boekanier M. Huisman 10,45 1918 45 m2 U-klasse
2. Marina J. Briek 7,67 1946 volksboot
3. Louisa H. Bijleveld 11.98 1962 S-spant

klasse 3 - cruisers > 28 ft
1. Martha McGilda H. Ploeger 9,32 1956 One-off
2. Seneca F. Schabbing 9,55 1960 One-off
3. Destina R. Harrison 9,50 1933

Meer info: www.dcyr.nl

Meer foto's van Annemiek van Kinderen:
www.annemiekvankinderen.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: