Zeeuws zeilteam vaart Wereld Kampioenschap J24

Het Zeeuwse zeilteam Jantje uut de kachel vaart over twee weken het Wereld Kampioenschap J24. Dit kampioenschap wordt vanaf 15 augustus tot en met 22 augustus gevaren vanuit Medemblik op het IJsselmeer. Team Jantje uut de kachel van watersportvereniging Noord-Beveland bestaat uit vijf Zeeuwse zeilers: Jon Boen uit Middelburg (stuurman), Marcel Filius uit Middelburg (genua- en spinakertrimmer), Meta van der Vaart uit Vlissingen (cockpit), Heiske Nonnekes uit Wissenkerke (mastvrouw en tactiek) en Sandra Minneboo uit Middelburg (voordek). Het vriendenteam vaart sinds 1999 met elkaar en heeft in 2001 reeds het Europees Kampioenschap gevaren. Daarnaast vaart de bemanning van Jantje uut de kachel veel wedstrijden in Zeeland.

Bijzonder aan de bemanning van Jantje uut de kachel is dat de meiden in de meerderheid zijn (drie). Alleen op een Amerikaanse en een Duitse boot varen meer dames. Over het algemeen bestaat de bemanning van de deelnemers vooral uit mannen. Aan boord van Jantje nemen de meiden ook nog eens de zwaarste taken op zich: het voordek (vooral fysiek), de trim van de spinaker en de tactiek (vooral mentaal). Een J24 leent zich echter uitstekend voor een grotendeels vrouwelijke bemanning doordat de boot redelijk licht hanteerbaar is.

Om zich te kunnen kwalificeren moesten de Zeeuwen twee selectieweekeinden varen. Vorig jaar september voer het team het eerste selectieweekeinde in Stavoren. Toen werd het Noord-Europees Kampioenschap J24 verzeild. Begin mei moesten de Zeeuwen aan de bak tijdens de Spring Cup in Medemblik. Aan het Wereld Kampioenschap mogen maximaal 15 Nederlandse boten meedoen. In totaal worden er zo’n 70 teams verwacht uit alle windstreken, zoals Japan, Australië, Peru, Amerika, Argentinië, Bermuda en verschillende Europese landen. Beroemde namen uit de zeilwereld verschijnen aan de start. Er zal dan ook een zeer sterk wedstrijdveld verschijnen. Zo zullen bijvoorbeeld verschillende Olympische zeilers, wereldkampioenen in diverse klassen en een America’s Cupzeiler acte de présence geven.

De belevenissen van het zeilteam zijn tijdens het WK te volgen op de website www.jantjeuutdekachel.com. Dagelijks zal een update op de site geplaatst worden. In twee jaar tijd is de site door 17.000 bezoekers bezocht.

foto: Team Jantje on Text TV (NED)

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: