Record Poging afgebroken na gevaarlijke windstoten

TEXEL 31 Augustus 2003 - Het zag er zo mooi uit. De goede wind en de juiste zeeconditie. Het record catamaranzeilen rondom Texel staat momenteel op 2 uur 30 minuten en 36 seconden.De magie van dit record zit hem in de verbeteringen van het materiaal en de inzichten in het catamaran zeilen. Het record staat zeer scherp en is in 1999 gevaren door Ron van Teylingen en Paul Manuel. Volgens Hans Bouscholte is het Recaord nog zeker 13 minuten terug te brengen.

Om 11. 30 uur gingen Hans Bouscholte ( 40) en Ruurd van Wieren ( 35 ) het water op om dit record te breken met de speciaal geprepareerde Tornado. Bij een stevige windkracht 5 voeren de twee mannen naar de startlijn voor de kustzeil vereniging Westerslag bij paal 17 aan de westzijde van Texel.

Om 12.15 uur werd de start geklokt en begon de catamaran aan zijn tocht van ruim 110 kilometer. Na 36 minuten ronde Hans en Ruurd de Noordelijke vuurtoren van Texel om direct daarna bij de catclub van de Cockdorp het strand op te varen.
Wat was er aan de hand?

Hans Bouscholte verklaard:

"We kwamen in een zeer onstuimige zee terecht die het resultaat is van een dagenlange wind uit het Noordwesten. Op zich ben ik daar niet bang van maar na ongeveer 20 minuten varen kwamen we in een bui terecht met windstoten naar windkracht 8 a 9. Hierbij was het geen zeilen meer maar overleven. We konden niet meer onder volle snelheid varen en werden telkens door de golven en de wind van de boot geduwd. Een record is mooi maar het is je leven niet waard. Nu is de boot nog heel, manakeren we niks en als we door waren gevaren waren we in het Molengat ten zuiden van Texel wederom in zo'n zee terecht gekomen met onvoorspelbare gevolgen. Daarom hebben we besloten deze poging af te breken en morgen, maandag 1 september, een nieuwe poging te wagen. Wellicht is de zee dan iets kalmer en blijft de wind zo gunstig."

foto: archief Regattatime

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: