Roompot Race, de stront blies van de dijken!

BRESKENS - Zaterdagmorgen ging voor Port Scaldis op de Westerschelde de Roompot Race van start. Een 26 deelnemers deden mee aan de wedstrijd en 5 deelnemers aan de toertocht. De windkracht was bij aanvang een vette 4 en daarmee perfect zeilweer. Nabij de ‘Wielingen’ en verder richting de Roompot bleek al snel dat de omstandigheden alles behalve kalm waren. Een zeer woelige zee met golven die van alle kanten tegen de boten beukten, tegenstroom en tijdens buien een 5-6 beaufort waardoor er flink gewerkt moest worden aan boord, zowel voor de zeilers alsook de begeleidingsboten. Diverse deelnemers kregen in meer of mindere mate met problemen aan boord te maken, van kapot gescheurde zeilen, lekkage en een enkele zelfs met zeezieke bemanning.

Het werd een spannende race in klasse IRC 1-2 tussen de snelle Roaring Fourties en Tonerre de Breskens.
Bij de 40 voeters werd er tijdens het enige (lange) kruisrak een felle strijd geleverd tussen deze 4; Liesl (First 40.7), Asterix (X412), Levyah en NJRball (Sigma 400) om als eerste aan het bezeilde rak te komen. NJR ball ging als eerste de mist in door het verkeerde parcours te varen en Asterix verloor kostbare tijd na een valbreuk. Liesl kon het tempo van de Levyah niet meer aan en volgde met 5 minuten achterstand. Na het kruisrak een kamelenrace tot aan de ingang van de Roompot met op het laatste stuk wat gijpmanoeuvres onder spi met een dikke 6 boven ons hoofd.

Spannende race ook voor de volledige klasse IRC 3-4 waarbij de Capella van Frans Maas als eerste de finish passeerde. De eerste vier in deze klasse finishten na bijna 6 uren racen binnen een tijdspanne van 5 minuten.

Michel Kleinjans met de Roaring Forty zag tijdens de finish zijn spinnaker bij de top finaal doorscheuren. Gelukkig voor hen verder zonder gevolgen voor de uitslag. Ook de Tonnere met Marc Flamand aan het stuur bleef niet gespaard en knalde de gennakker uit zijn lijken.

De Delta Race terug naar Breskens van zondag is door de weersomstandigheden tijdens de geplande start afgelast.

Noot van de editor:
De IRC 1-2 klasse hielden wegens de onbegrijpelijke aflassing dan maar een eigen race. Volgens het wedstrijdcomité stond er teveel golfslag buiten. Begrijpen wie begrijpen kan maar er stond nog geen ½ meter golfslag in de beschutte baai van de Roompot.
Er werd aan de buitensteiger onder de schippers afgesproken welke baan er werd gevaren alsook de starttijd die we namen via de juiste GPS-tijd.
Op het appél waren NJR Ball, Siroco, Liesl, O’neill en de Levyah.
De weersomstandigheden zullen wel niet zo slecht geweest zijn want de kleinere Garce (First 31.7) vervoegde ons later. Alsook enkele klasse 5&6 boten.

foto boven: Levyah met het Clubracer team
foto onder: Roaring Fourty met gescheurde Spi
gefotografeerd door Ronald den Dekker Wacon-Images

De uitslag van de Roompotrace:

IRC 1-2:
1. Roaring Fourties (OD 40)
2. Tonnere (OD Lutra 52)
3. Levyah
4. Liesl (First 40.7)
5. Asterix (X412)
6. ONeill III (Sunfast 40)
7. Tenace (Dehler 36)
8. NJR Ball (Sigma 400)

IRC 3-4
1. Bliss (moet nog geconfirmeerd worden)
2. Garce (moet nog geconfirmeerd worden)
3. Breeze
4. Beyond Belief
5. Boekanier

IRC 5-6
1. Capella
2. Noordwind
3. Colinoë
4. Snug

CRC A
1. Boxer
2. Martiny
3. Oresant
4. Siroco
Roaring Fourty

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: