EK Star: Mark Neeleman en Peter van Niekerk 2de

Het was een superspannende wedstrijd op de laatste dag van het EK Star in Cascais. De Braziliaan Grael moest in de top 5 voor Mark en Peter finishen om de Europees kampioen te kunnen worden. Na uitstel vanwege harde wind werd er toch gestart onder zeer wisselende omstandigheden. Het ene moment stond er windkracht 6 en even later stond er niks meer, aldus Mark Neeleman.

Mark en Peter starten scherp en gingen als 3de de bovenwindse boei rond. Grael was slecht gestart en volgde als 9de. Voor de wind gaat Grael altijd snel en bij de benedenwindse gate lag hij naast Neeleman, die rechtsaf ging terwijl Grael de linkerboei van de gate nam. Er kwam een shift naar links en Grael lag voor. Het werd een heuse matchrace tussen Grael en Neeleman, met de Braziliaan in de controlerende positie.

In het laatste aandewindse rak naar de finish gingen Neeleman en Van Niekerk naar rechts. Aanvankelijk zag dit er zeer goed uit, maar vlak voor de finish kwam Torben Grael in een windbaan toch Mark weer controleren. Grael wint de wedstrijd en Neeleman eindigt knap als 4de. Overall worden Mark en Peter dus 2de, met 3 punten achterstand op Grael en Ferreira, en de Zweed Frederik Loof als 3de. Roy Heiner scoorde een DNF en zakt in het klassement tussen plaats 30 en 40. ( exacte plaats nog niet bekend om 21.00 uur)

Mark Neeleman en Peter van Niekerk waren vanzelfsprekend zeer tevreden met het resultaat en scoren nu een olympische nominatie. Op het Wereldkampioenschap in Cadiz moet Nederland als land nog geplaatst worden voor de Olympische Spelen. Serge Kats en Jean Pierre Martens zijn dan ook weer van de partij, zij werden 2 weken geleden nog 5de tijdens de Preolympics in Athene. De winnaar daar was een zekere Torben Grael.

www.stareuro2003.com

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: