Olympic Sailing World Championship van start!

CADIZ (ESP) - De Europe-klasse start vandaag met de kwalificatie- wedstrijden. 116 zeilsters uit 36 landen varen in eerste instantie voor een plaats in de finale (Gold Fleet). Na drie dagen kwalificatie worden er drie dagen finales gevaren (gold fleet, silver fleet, bronze fleet). De Europe-klasse vaart 2 mogelijke parcours (trapezoid outer, trapezoid inner) met een richttijd van ongeveer 1 uur per reeks. In dit persbericht vindt u de diagrammen van beide parcours. Voor ons land varen Min Dezillie, Evi Van Acker, Marie-Amandine Van de Ghinste, Marie Van Laer en Marjan Vinck in de Europe-klasse.

Parcours 1 ‘ TRAPEZOID OUTER’ (zie link hieronder)
De zeilsters starten na de startprocedure (5 min.) vanaf een startlijn die aangeduid wordt tussen twee boten of tussen één startboot en een startboei. Het eerste rak (tussen start en 1e boei) is een kruisrak. De zeilers moeten hier tegen de wind in opkruisen naar de 1e boei (bovenwindse boei). Na dit kruisrak varen ze halvewind of ruim naar de 2e boei. Daarna varen ze voordewind naar de 3e boei (benedenwindse boei). Afhankelijk van de signalisatie op de startboot (01/02/03/04) gaan ze na de 3e boei nogmaals de tweede boei ronden (1x, 2x, 3x of 4x) vooraleer ze halvewind via de derde boei naar de finishlijn zeilen. De finishlijn is een denkbeeldige lijn tussen een finishschip en een boei.
Parcours 1 ‘ TRAPEZOID OUTER’

Parcours 2 ‘TRAPEZOID INNER’ (zie link hieronder )
De zeilsters starten na de startprocedure (5 min.) vanaf een startlijn die aangeduid wordt tussen twee boten of tussen één startboot en een startboei. Het eerste rak (tussen start en 1e boei) is een kruisrak. De zeilers moeten hier tegen de wind in opkruisen naar de 1e boei (bovenwindse boei). Na de eerste boei varen ze voordewind terug richting startboei. Daar ligt een ‘gate’ (4S-4P). De zeilsters mogen kiezen tussen een boeironding rond 4S of een boeironding rond 4P. Volgens de signalisatie op de startboot (I1/I2/I3/I4) varen ze dit traject 1x, 2x, 3x of 4x alvorens halvewind of ruim naar boei 2 te varen. Van boei 2 varen ze voordewind naar boei 3 (benedenwindse boei) om daarna halvewind te finishen tussen een denkbeeldige lijn tussen een finishschip en een boei.
Parcours 2 ‘TRAPEZOID INNER’

De signalisatie

De signalisatie voor beide parcours én de specificatie van de parcours worden aangeduid via specifieke signalisatievlaggen op de startboot die in de ‘sailing instructions’ omschreven zijn. Op de startboot controleert men of de start correct verloopt (controle op te vroeg starten). Tijdens de reeks wordt de vloot gevolgd door de jury. Wanneer er onregelmatigheden gebeuren (o.a. boei raken/ voorrangsregels niet respecteren,…) worden er straffen opgelegd gaande van een rondje draaien (360°) tot een uitsluiting… Op de finishboot worden de zeilnummers genoteerd in volgorde van het overschrijden van de finishlijn. Er zijn meerdere personen die de zeilnummers noteren zodat de resultaten na de reeks dubbel kunnen gecontroleerd worden.

De zeilsters hebben ook de mogelijkheid om zelf protesten (tegen het wedstrijdcomité of tegen andere zeilsters) in te dienen eens ze terug aan wal zijn. Deze protesten worden dan ’s avonds afgehandeld door de jury en de beslissingen worden meegedeeld op het ‘notice board’.

Meer informatie met life webcams,downloads, ...etc.: www.cadizworlds2003.com

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: