Nederlandse Dames zetten Toon neer in de 470.

CADIZ (ESP) - Olympic Sailing World Championship 2003. We krijgen niet alleen nieuws binnen vanuit het Belgische kamp maar ook deze van onze zuidervrienden. Hans Bouscholte neemt voor Clubracer de pen ter hand en gaat ons elke dag het broodnodige Olympisch leesvoer geven vanuit Cadiz.

470 Dames (zie foto)
Het was shifty en choppy(veel golfslag) in Rota met wind uit 100-120 graden en een windsnelheid van 10-12 knopen. De 470’s dames varen in 2 groepen.
Lobke Berkhout en Marcelien de Koning (NED) winnen de eerste groepswedstrijd met een enorme voorsprong op nummer 2, Lisa Westerhof en Margriet Matthijsse (NED) die op hun beurt weer een grote voorsprong hadden op de andere 470’s. In wedstrijd 2 gebeurt hetzelfde, alleen nu zijn Lisa en Margriet ver voor en winnen soeverein. Lobke Berkhout en Marcelien de Koning liggen 6de tot de laatste benedenwindse boei, komen bij de boeironding aan de buitenkant te zitten zonder wind waardoor veel 470’s binnendoor varen. Lobke en Marcelien verliezen veel en eindigen als 18de. Teleurstelling aan wal, maar tevredenheid over wedstrijd 1 en de bootsnelheid. Lisa Westerhof en Margriet Matthijsse zijn meer dan tevreden over hun wedstrijden vandaag. Eindelijk weer eens normaal knallen na mijn blessure, aldus Lisa. De Griekse dames Bekatouru/Tsoulfa scoorden 2 maal een eerste plaats in groep 2 en leiden het kampioenschap. Zij zijn al 3 maal eerder wereldkampioen geweest. Marjon Kooistra en Petra de Goederen doen ook goed mee na een 6de en een 13de plaats. Zij staan 18de overall, Marcelien de Koning en Lobke Berkhout 17de en Lisa Westerhof en Margriet Matthijsse fantastisch 2de.

Laserveld verdeeld in 4 groepen.
Donald White uit Kenya(?) staat eerste. De 170 Lasers varen in 4 groepen, vandaar dat de resultaten in de groepen niet garant staan voor een goed resultaat in het algemeen klassement.
Sander Bon staat 33ste met een 11de en een 9de plaats.
Pieter Jan Postma staat 39ste met een 8ste en een 14de plaats.
Arne Nieuwenhuis staat 56ste met 2 14de plaatsen.
Marc de Haas staat 73ste met een 26ste en 13de plaats.
Michiel Peeters staat 101 met een 22ste en 27ste plaats.
Roelof Bouwmeester staat 115de met een 37ste en een 18de plaats.
Eduardo van Vianen staat 134ste met 2 33ste plaatsen.
Morgen race 3 en 4 van de kwalificatiepoel.

Europe, Carolijn (NED) wordt 8ste overall.
Carolijn Brouwer was vroeg op het water met haar coach Mark Litllejohn en had een goede start in de wedstrijd. Ze was 15de bij de de reachboei en zeilde een fantastisch voordewindsrak met een 11de plaats bij de benedenboei. Daarna ging zij links in het aandewindse rak. Natuurlijk was er een rechtsdraaier van 30 graden met veel druk die het klassement volledig op zijn kop zette. Carolijn was 40ste boven en kon nog terugkomen tot een 18de plaats. Zij had een protestsituatie met de Tjechische Lenka Smidova die haar geen ruimte gaf na een indring overstagmanoeuvre bij de bovenwindse boei. Gelukkig vond Carolijn een getuige en bij binnenkomst in de haven stond Teammanager Hessel Evertse en regeldeskundige Leo Pieter Stoel al klaar om het protest te begeleiden. Carolijn wint het protest en wordt daardoor 8ste in het klassement ipv 9de. Belangrijk, want daardoor behoudt zij de A-limiet en de noodzakelijke financiële steun. Nederland als land was al gekwalificeerd voor de Olympische Spelen. Carolijn en haar coach blijven in Cadiz om te trainen en 1 van de verbeteringspunten is de mastzeilcombinatie die onder de 16 knopen ok is, maar boven de 16 knopen te weinig snelheid geeft aan de wind. Merel Witteveen wordt 49ste overall.

Finn- Jaap Zielhuis (NED) laat zien waar hij thuis hoort.
De Finns moesten weer lang wachten omdat het contra startschip voor de 2de achtereenvolgende dag stuk was. Goede eerste wedstrijd voor alle Nederlanders want Jaap wordt 5de, Stefan de Vries 8ste, Sander Willens 12de en Martijn van Muyden 35ste. In de 2de wedstrijd zijn alle Nederlanders minder goed gestart en moet er naar voren gezeild worden. Jaap Zielhuis wordt 14de, Martijn en Stefan moeten van plaats 60 terugkomen en worden respectievelijk 39ste en 34ste.
Volgens coach Rob Sepers zijn er maar 4 Finnzeilers die beide dagen goed gepresteerd hebben, dus alles is open. Jaap Zielhuis staat 13de, Stefan de Vries 15de, Martijn Van Muyden 31ste en Sander Willens 35ste.

Yngling-Op en Neer
Gisteren was er een rustdag voor de Ynglings. Inzet is de landenkwalificatie voor de Olympische spelen in Athene volgend jaar. Vandaag stond er 14-20 knopen met wisselende windkracht en sterkte. Annelies Thies, Annemieke Bes en Petronella de Jong waren 20ste bij de eerste boei en zeilden langzaam naar voren om op een mooie 9de plaats te finishen in race 1. In Race 2 waren de TNT dames weer 20ste bij de bovenboei, maar in plaats van naar voren ging het eerst naar achteren. Later in de wedstrijd klommen Annelies, Annemieke en Petronella toch weer naar plaats 20. Overall 19de.
Janneke Hin, Margriet Samana en Hanne Buis varen onder de verwachtingen, maar het team is nog geen jaar bij elkaar. In de eerste wedstrijd een 30ste plaats en in race 2 een inhaalrace met een mooi voordewindsrak waar veel Ynglings worden ingehaald en een goede 12deplaats aan de finish. Overall 30ste.

Tornado-Bundy indrukwekkend
Mitch Booth/Herbert Dercksen varen een hard duel tegen Sven Karsenbarg/Mischa Heemkerk met als inzet: Wie gaat er naar Athene. Eerst moet Nederland nog gekwalificeerd worden. Zeven van de 16 startplaatsen kunnen verdiend worden in Cadiz. Mitch en Herbie voeren een 7deen een 11de plaats en staan 7de. Sven Karsenbarg en Mischa Heemskerk zijn in de aanloop naar Cadiz
15 kg kwijtgeraakt aan lichaamsgewicht. Vandaag voeren zij twee 12de plaatsen en staan hiermee 10de. Suspens verzekerd voor de rest van de serie. Zeer indrukwekkend waren Darren Bundock en John Forbes in race 2. Superstart aan de pin, 2 maal een goede shift en voor de rest van de wedstrijd weglopen van het hele veld, een "Horizonjob".

49ers- OCS gooit roet in het eten
Pim Nieuwenhuis en Pieter Lantermans kwamen met een 5de plaats uit Athene en de verwachtingen zijn hooggespannen. Moeilijk voor de mannen vandaag, want ze begonnen met een OCS, in de 2de wedstrijd sloegen ze om, 20ste en in de 3de wedstrijd ging het weer beter, een 11de plaats. Overall 59ste.

470 Heren - Kalle Coster nog steeds niet helemaal beter.
Kalle Coster was in Athene nog niet helemaal hersteld van gordelroos. Ook nu is Kalle nog niet helemaal in topvorm. Toch zeilden Sven en Kalle een 10de en 11de plaats in de series. Overall 29ste.

Star-Neeleman en van Niekerk niet te stoppen
Mark Neeleman lijkt herboren, hij vaart het ene topresultaat na het andere. De combinatie met America’s Cupzeiler Peter van Niekerk lijkt de juiste, want het Starteam gaat als een kogel. Tweede vandaag in de 6de wedstrijd en 4de overall. Ook Roy Heiner en Han Bergsma doen het goed, 3de vandaag. Zij bewijzen hiermee dat dag 1 met de geknikte mast pure pech was. Helaas starten zij morgen niet in de goldfleet door de 3 DNF’s op dag 1 . Pech ook voor Serge Kats en Jean Pierre Martens. Zij lagen 8ste in de race en lagen over bakboord toen een Portugese Star over stuurboord een groot gat voer in de Star van de Katsmannen. Einde Race, protest tegen de Portugezen en een verzoek voor Redress wat ’s avonds laat ingewilligd wordt. Gelukkig staan Serge en Jean Pierre nog steeds 11de.

foto © Annemiek van Kinderen

Meer informatie met life webcams,downloads, ...etc.: www.cadizworlds2003.com
Meer foto's van Annemiek van Kinderen: www.annemiekvankinderen.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: