49er- Lantermans/Nieuwenhuis slaan weer om

CADIZ (ESP) Olympic Sailing World Championship 2003 -
Veertien tot 20 knopen wind op de 49er baan met diepe golven. Gisteren was het al moeilijk varen voor de zwaar overtuigde 49ers. Veel boten sloegen om, masten braken af en 1 boot was onherstelbaar beschadigd. Pieter Lantermans en Pim Nieuwenhuis openden goed met een 5de en 8ste plaats vandaag, tactisch goed en volgens coach Jacco Koops gingen Pieter en Pim goed over de baan. In de laatste wedstrijd lagen Pieter en Pim 2de toen ze omsloegen. Ze finishen als 15de. Overall staat de 49er crew 42ste. Morgen nog 3 kwalificatiewedstrijden en dan kunnen Pieter en Pim door zeer goed te varen nog in de eerste 25 (Goldfleet) komen.

470 dames-Lisa Westerhof en Margriet Matthijsse doen het weer.
Goede resultaten weer van de Nederlandse dames, maar de Griekse dames leiden na vier
wedstrijden overall met 5 punten gevolgd door Lisa en Margriet met 15 punten, eenzelfde aantal als Vlada Ilienko / Natalia Gaponovich uit Rusland.
Lisa en Margriet startten net als gisteren in een andere groep als de
regerend wereldkampioenen en eindigden in race drie met een 9de plaats en
verbeterden dit gedurende race 4 in de loop van de middag met een 3de plaats.
Marcelien de Koning en Lobke Berkhout die ook in Groep A varen, zetten een 5de en 6de plaats
neer en staan nu 11de overall aangezien hun ongelukkige 18 plek van race 2
van gisteren zwaar op het klassement drukt, maar met meer wedstrijden kan de 18deplaats worden afgetrokken.
Marjon Kooistra en Petra de Goederen voeren vandaag in groep B en eindigden als 7de en 14de en staan 18de overall.

Star- Knal werkt door.
Wederom 2 wedstrijden voor de Starklasse. Mark Neeleman/Peter van Niekerk hadden een slechte start maar vonden snel een gaatje om weg te klappen. Goede aandewindse en voordewindse rakken. Alles draait goed bij Mark en Peter. In Race 1 finishen de heren 3. In race 2 vandaag varen Mark en Peter in de eerste 10. In het voordewindse rak vaart een groot marineschip dwars door het Starveld en Neeleman moet ver uitwijken en komt zo bij de laatste 3 te liggen. Hij finisht als 36ste, maar protesteert tegen het wedstrijdcomite. Leo Pieter Stoel, de regeldeskundige, bereidde het protest voor, maar dit werd afgewezen door de internationale jury. Het commentaar van Mark Neeleman was als volgt: we hebben nu 13 goede wedstrijden achter elkaar gevaren (op het WK en EK) en we gaan door zoals we nu varen.
Serge Kats en Jean Pierre Martens zaten niet helemaal lekker in de boot vandaag. Waarschijnlijk heeft de aanvaring van gisteren nog nagewerkt. Misschien zijn door de klap de mastafstellingen veranderd of is er andere schade, het ging niet goed. Een 19de en een 20ste plaats in de wedstrijden.
Overall nog wel prima 9de terwijl Mark Neeleman en Peter van Niekerk 4de overall staan.

470 Heren- Kalle Coster huilend van de pijn in de boot.
Zware tijden voor Team Coster. Een 7de plaats vandaag, maar de gezondheid van Kalle Coster verslechterd met de dag. Sven Coster verteld: Kalle heeft 3,5 uur in de coachboot gelegen vandaag toen we moesten wachten op onze 2de start. Wedstrijd 2 is uiteindelijk niet gevaren door te weinig wind. Tijdens de eerste wedstrijd zat hij krimpend van de pijn aan boord. Door zijn gordelroosblessure heeft hij veel pijnstillers en spierontspannende medicijnen moeten slikken en daardoor is zijn spiermassa dramatisch geslonken. Kalle heeft rugproblemen, gaat ’s ochtends en ’s avonds naar de fysio, maar kon echt niet meer vanmiddag. Toch wil Kalle het niet opgeven. We staan nu 23 vertelt Sven Coster en er zijn nog 3 wedstrijden te gaan in de kwalificatieronden. De eerste 35 470’s gaan naar de Goldfleet en dan zitten we al bijna bij ons doel hier in Cadiz, nl landenkwalificatie voor Athene.
Sterkte Kalle.

Yngling- Nederland kan zich morgen kwalificeren.
Moeilijke omstandigheden weer voor de Yngling dames want de wind draaide flink en er waren weer grote drukverschillen op de baan. Tussen de 12 en 20 knopen wind. Annelies Thies, Annemieke Bes en Petronella de Jong zeilden een redelijke eerste wedstrijd, 15de, maar in de tweede wedstrijd vandaag werd er slecht gestart, 35ste bij de bovenboei en 23 op de finish. Het TNT team staat nu 17de en plaatst Nederland voor de Olympische Spelen als zij 10de land blijven. Vorig jaar op het WK zijn al 5 plaatsen weggegeven en op dit WK worden er weer 5 plaatsen bezet. In de laatse wedstrijd morgen ligt Ukraine op de loer (5 punten achter) maar Australie ligt vlak voor (2 punten). Een belangrijke laatste wedstrijd dus. Janneke Hin, Margriet Samana en Hanne Buis zeilden een 37ste en een 32ste plaats. Volgens interim-coach Huub Lambriex wordt het probleem als je slecht start groter en groter. Je moet wegklappen voor vrije wind en meestal klap je weg naar de foute kant sinds de goede boten altijd de juiste kant opgaan. Dit wegklappen kost geld bij de bovenboei omdat het Ynglingveld vaak 3 rijen dik om de bovenboei gaat.

Laser- 174 Lasers in 4 groepen.
Vandaag staat Gustavo Lima uit Portugal eerste overall.
De Nederlanders staan op de volgende plaatsen, tussen haakjes de plaatsen van vandaag.
Pieter-Jan Postma 32 (3,15)
Sander Bon 40 (17,10)
Arne Nieuwenhuis 69 (19,22)
Marc de Haas 84 (34,9)
Michiel Peeters 101(27,30)
Eduardo van Vianen 111 (21,22)
Roelof Bouwmeester 117 (29,30)

Tornado- Aanvaring voor Karsenbarg en Heemskerk
De Tornado’s hebben maar 1 wedstrijd gevaren. Een ongeluk met schuld voor Sven Karsenbarg en Mischa Heemskerk. Bij de eerste bovenboei wilde de stuurman Sven zich inklikken in zijn trapezehaak. De haak zat niet goed vast en Sven viel in het water terwijl de catamaran over stuurboord doorvoer. Mischa Heemskerk probeerde nog het roer te pakken, maar het was al te laat. De SAS Tornado boorde zich vol in de over bakboord liggende Zweedse Tornado van Strandberg. Veel schade voor de Zweedse cat. Karsenbarg en Heemkerk gingen terug naar de haven om de schade te repareren en de Zweden bij te staan. Mitch Booth en Herbert Dercksen worden 4de en staan nu 5de overall. Remco Kenbeek en Paul Brouwer voeren een goede 11de plaats om aan de wal te horen dat ze OCS waren.

Finn- Stefan de Vries klimt naar 11
Stefan de Vries komt in beide wedstrijden als 2de boven, verliest iets in de kruisrakken, maar vaart goede voordewindse rakken en eindigt als 6de en 8ste. Overall 11de. Jaap Zielhuis had in Race 1 vandaag een slechte start, maar komt terug tot plaats 31. In race 2 blijft Jaap te lang op links in het aandewindse rak en komt als 30ste boven. Hij vecht zich terug tot een 17deplaats. Overall 16de. Martijn van Muyden had maagkrampen maar komt in race 2 als eerste bij de bovenboei en finisht als 11de. Overall 29ste en Sander Willens staat nu 34ste.

foto © Annemiek van Kinderen

Meer informatie met life webcams,downloads, ...etc.: www.cadizworlds2003.com
Meer foto's van Annemiek van Kinderen: www.annemiekvankinderen.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: