ClubRacer zeilteam te gast tijdens de Zuiderzee Week

  • Author: Ice
    Date: ma, 22/09/2003 - 02:00

HOORN (NED) - Het ClubRacer zeilteam te gast op de gloednieuwe Xanadu (IMX40) van Jaap Zuiderveld. Reeds meerdere malen als concurrent aan de startlijn tijdens de Deltaweek werd het tijd om onze krachten te bundelen voor dit evenement. We stuurden onze voordekker Toonijn, genuatrimmer Luc Haverals, grootzeiltrimmer Bart van Meel en mijzelf (Ice) als stuurman naar het verre Noorden. De integratie liep perfect en na enkele oefen manoeuvres voelde heel de crew zich goed in zijn vel.

De Zuiderzee week is een serie van wedstrijden die werd gevaren op het Ijselmeer vanuit het pittoreske plaatsje Hoorn.
De parcours bestonden enkel uit windward leeward banen. Dit kon niet meer stuk met zo'n toffe ploeg

Zaterdag 20 september, weinig wind (0-4.7 knopen), windstiltes en windshifts van 90° zorgde voor zeer korte banen en tactische hoofdbrekers aan boord van alle deelnemende boten. Het werd al snel duidelijk dat de ultra lichte Pro 25 onze directe concurrent werd en streden telkens voor de line honeurs en 1ste plaast op berekende tijd. Tijdens de 2de reeks kregen we van het RC een OCS die we niet verdiende en tekende direct protest aan. Tijdens een loefduel aan de startlijn ging we on course side maar het startschip was vergeten te noteren dat we een slam duck maakte naar het startgebeid om alsnog reglementair te starten. Het duel tussen het RC werd beslecht in de Jury kamer en het bleek dat het startschip niet alles op een rijtje had en we werden terug geklasseerd.
De pro 25 was heer en meester in dit zeer lichte weer en we haalde de 2de dagprijs binnen.

Zondag 21 september leek een prachtige zeildag te worden met maar liefst 7-8 knopen wind met veel zon. We maakte een schitterende start en het werd een matchrace tussen de Zilveren Swaen (Swan 47) tot aan de boventon. Deze kwam in het eerste rak eerst aan de boventon met de Xanadu in zijn kielzog. Het 2de rak begon de wind spijtig genoeg weer af te nemen naar bijna windstil. We konden de leiderpositie overnemen totdat in het laatste rak de wind volledig tot 0-2 knopen weg viel en op de koop toe een shift van 180° maakte. Heel het veld viel als een harmonica in elkaar en druk zoeken was de boodschap. We kozen voor rechts wat ons slecht beviel en er stoven 3 boten geruisloos onder ons door. Een vierde plek bracht ons op een 3de plek in de einduitslag. Zonde van deze race want ze was perfect gestart.

De Zuiderzee week werd een geslaagd weekend met voldoende humor tijdens de race en het avondprogramma. Maar één nadeel: VEEL TE VEEL vliegen en muggen op het IJsselmeer.
Helaas geen website met meer informatie en uitslagen maar die komt er volgend jaar volgens de organisatie.
De complete uitslagen ben ik jullie nog schuldig, deze volgen wanneer we het verslag van de Belgische Matsuru (Maxfun 25) binnenkrijgen.

foto © Toon Puttemans

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: