Halftonners weer aan het feesten in Nieuwpoort!

  • Author: entityone
    Date: ma, 22/09/2003 - 02:00

Nieuwpoort deed zijn naam van ‘homeport of the halftonners’ weer alle eer aan: maar liefst 5 halftonners schreven zich in voor het Open BK IRC dat het voorbije weekend samen georganiseerd werd door de KYCN en de WSKLum. Eén van hen streed in Nieuwpoort in de klasse 3&4: Général Tapioca deed zijn succesvolle Half Ton Cup nog eens dunnetjes over en schreef er alle 3 de manches op zijn naam.

In klasse 5&6 kwamen Red Cloud, Half Moon, Fantasy en de Waverider uit. De jeugd op de Waverider kende geen echt goed weekend: zaterdag vergisten ze zich van parcours (jeugdige goede navigators mogen zich steeds aanmelden), waarop ze dan maar met de 3&4 meezeilden en in het kielzog van Tapioca eindigden, voor alle andere deelnemers in de klasse... Zondag tijdens de eerste manche trok hun spinnaker zich in een Gordiaanse knoop in de mast terug: weg mooie positie en DNF... In de derde manche liet Waverider zien dat hij in licht weer erg goed uit de voeten kan (of zijn het zwemvliezen?): tweede na ongenaakbare Red Cloud.

Deze laatste maakte er in Nieuwpoort een ware triomftocht van. Zaterdag, in erg licht weer, schreven Tom & Co de lange wedstrijd op hun naam, voor Half Moon, Fantasy en Whomper. Zondag, in de eerste manche, met nog minder wind dan de dag ervoor, liep de lichte Red Cloud windshift na windshift verder uit, en eindigde weerom eerste voor Mr Sandman, Half Moon, Fantasy en Whomper. In de tweede manche hadden Red Cloud en Waverider net het benedenwindse merkteken gerond toen de wind volledig wegviel: met de stroom mee dreven ze samen terug naar het bovenwindse merkteken, de rest van de vloot bleef traagzaam tegen stroom en geen wind kruisen naar die verdomde opblaasboei die maar moeizaam dichterbij kwam. Onderweg draaide de wind dan nog eens 180° in het voordeel van de koplopers... Noem het geluk, of wat je ook wil, mede door dit liepen de perfect geöliede Red Cloud-machine en de jeugdige Waverider zo ver uit dat de anderen meteen mochten inpakken: te laat binnen en allen DNF...

Zo wist Nieuwpoortse Red Cloud de titel ‘Belgisch Kampioen IRC 5&6’ thuis te houden, met Half Moon als tweede en Fantasy als derde. Waverider had een geduchte concurrent kunnen zijn, maar werd mede door tegenslag ver achteruit geslagen. Deze winter mag de mythische halftonner dankzij de BRYC (Bruxelles Royal Yacht Club) overwinteren in een warme Brusselse loods, zodat het team hun boot eens goed onder handen kan nemen. ‘Dat Red Cloud maar oppast volgend jaar’, weet de bemanning: ‘we komen terug. Nu nog eerst de Antwerp Race en de Provant Cup’.

De uitslag staat wegens vermoedelijke rekenfouten nog niet helemaal vast. Michel Jonette van het NZK zal die eerstdaags terug uitrekenen en corrigeren...

archieffoto: Red Cloud foto © Clubracer.be

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: