Verslag van het eerste open BK IRC (1&2)

Zaterdag Gilbert Van de Velde -
De lichtweerzeilers in hun sas! 1 uur hebben we gewacht op wind!
Uiteindelijk beslist het comité om een parcours uit te leggen rond vaste boeien (21Mn).
Een mooie start met een kleine 5kn wind.
De startboot ligt bevoordeeld waar iedereen wil van profiteren,
Oxygen komt het snelste vrij weg. Aan de minder gunstige kant kan de Liesl, volledig vrij, zijn snelheid maximaal opbouwen. De reële posities zijn snel gekend. Oxygen 1, Liesl 2, Energys 3.
In het achterveld is het onduidelijk of Mark 1 wordt bepaald door 1 of door 2 opblaasboeien. Voor de veiligheid ronden zij de 2 boeien. De eerste 4, zijn zeker van hun stuk en varen door.
In het 2e lange kruisrak zorgt een windshift van 20° voor enige verschuivingen in het veld. Liesl profiteert maximaal van de shift en komt aan kop van de race te liggen.
Liesl houdt deze positie tot de finish en zal na de berekeningen ook eerste blijven.
Over de onduidelijkheid van Mark 1 is er na de wedstrijd nog veel geprotesteerd en gediscussieerd. Het comité gaf zijn onduidelijkheid toe wat resulteerde in een bonus van 3 minuten voor al diegene de 2 boeien hadden gerond.

Zondag Schlumrace
Opnieuw lichtweer (5-7kn) met 2 gevaren reeksen.
Reeks 1: Een mooi parcours (up and down), Oxygen controleert het veld en wil zeker zijn misser van de dag voordien goed maken. Tom, niet te zien op zaterdag, komt goed mee en zeilt een verdienstelijke 3e plaats. De eerste 5 boten vechten een secondenspel uit. Tot Liesl aan de voorlaatste benedenboei zijn spi niet meer naar beneden krijgt.
De stuurman stormt als een aap in een minimum van tijd naar het topje van de mast om de geblokkeerde val te bevreiden. De Liesl speelt hierdoor niet meer mee voor het gevecht om de eerste plaats. De eer is aan Oxygen, die wint met 28" van Energies, gevolgd door Tom, Meewind, Julliette, Liesl, NRJ ball en de 3 mousquetaires.
Reeks 2: Mooie start maar de draaiende wind laat de tactiekers grijze haren krijgen. In de loop van de wedstrijd draait de wind 170°, wat het allemaal zeer spannend maakte, maar grote verschuivingen zijn er na het eerste kruisrak toch niet meer gebeurd. Energies wint met 12" van Oxygen en met 32" van de Liesl. Hierdoor wint Energies de Schlumrace en ook het IRC kampioenschap!

De prijsuitreiking bezorgde menig IRC zeiler nog gefronste wenkbrauwen. Na de uitreiking bracht enige verduidelijking door het racecomité soelaas! Ten nadele van de Liesl was er een fout in de uitslagberekening geslopen.
De rechtzetting van de berekeningen vind je hieronder.
De volledige en officiële uitslag is te vinden op www.nzk.be

Voor alle duidelijkheid nog even de uiteenzetting over het puntensysteem van het IRC kampioenschap.
De optelling van de Gilbert Van de Velde (1 race rond bestaande boeien) en de Schlumrace (2 bananen) bepaalt wie Belgisch Kampioen wordt.
Het IRC kampioenschap bestaat dus uit 2 races:
Race 1:zaterdag De Gilbert Van de Velde (1 race rond bestaande boeien)
Race 2:zondag Schlumrace (2 up and down races)
Het gehandteerde puntensysteem is het "oude olympische" systeem, zoals vermeld op het mededelingenbord.

Dit geeft in de totaaluitslag de volgende resultaten:

1 Energies (36.7) 2 3.0 1 0.0 3.0
2 Liesl (40.7) 1 0.0 4 8.0 8.0
3 Oxygen (IMX40) 3 5.7 2 3.0 8.7
4 Meewnd (40.7) 4 8.0 5 10.0 18.0
5 Tom (X412) 8 (DNS) 15.0 3 5.7 20.7
6 Juliette (J109) 6 11.7 5 10.0 21.7
7 NRJ-ball (sigma40) 5 10.0 6 13.0 23.0
8 3 mousquetaires 7 13.0 7 14.0 27.0

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: