De teamwedstrijden in Hellevoetsluis zijn terug!

HELLEVOETSLUIS (NED) - Tien jaar geleden waren ze zeer populair. Tien, twaalf teams was geen uitzondering. Toen een hele tijd niet en dit jaar lukte het opeens weer. Nog niet zo'n grote deelname met zes teams, maar het begin is er. Volgend jaar meer.

Teams bestaan uit drie schepen. Alle teams varen éénmaal tegen elkaar, hetgeen veel korte wedstrijden betekent. Veel aktie dus.
Teamtaktiek is belangrijk. Zelf goed varen is net zo belangrijk als het hinderen van tegenstanders. Binnen de regels natuurlijk. Voor teamzeilen geldt een aangepast reglement. Niets mooier dan je tegenstander ver weg brengen.

Afgelopen zaterdag was het opnieuw licht weer. Soms totaal geen wind. Soms een beetje, maar meer dan 5 knopen hebben we nooit gezien. Tussen de windstiltes door wist de wedstrijdleiding toch het programma af te werken. Waarvoor hulde aan de organiserende WSV Haringvliet. Bovendien ruimde de wind gedurende de dag ook nog eens de halve klok rond, waardoor de baan er wel driemaal opnieuw ingelegd moest worden.

Winnaar werd team E met de Sprinter (Sprinter) van Nederlands ORC kampioen Jan Bart, de Tourbillon (Dehler 36DB) van Henk van Veen en de Sunshine (Dehler 36JV) van Ab Pasman. Dit team had het spelletje goed door. Per wedstrijd zijn er 21 punten te verdelen. Een eerste en een derde plaats garanderen maximaal tien punten, één minder dan de helft en dus de winst. Zij slaagden er uitstekend in om steeds de bij dit lichte weer meest kansrijke Sprinter te laten winnen. Tourbillon met de minste kans werd volledig ingezet om de tegenstanders te hinderen. Sunshine had in deze strategie een iets vrijere rol, maar moest wel minstens derde varen om de wedstrijd te garanderen.
De beslissing viel in de tweede serie waarin Team E en Team C met de kersverse Nederlandse kampioen X99 Artful Dodger van Paul Gast, de Celestine (Shamrock 30) van Bram van der Hout en de Target X (X-79) van M. Molenkamp tegen elkaar uitkwamen. Met een eerste, tweede en zesde plaats won Team E overtuigend en daarmee de gehele wedstrijd

Volledige uitslag
1 Team E Sprinter, Tourbillon, Sunshine 3 gewonnen wedstrijden
2 Team C Artful Dodger, Celestine, Target X 2 gewonnen wedstrijden
3 Team D Diva, Majic, Prime Time 1 gewonnen wedstrijd
4 Team F Caldonia, Alsking, Ex10sion 0 gewonnen wedstrijden

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: