Open Belgisch kampioenschap 420

NIEUWPOORT (BEL) - Zaterdag 20/09/2003, de eerste dag van het belgische kampioenschap 420, georganiseerd door de VVW. De opkomst was zeer groot. Wel 19 420’s waren van de partij. Dit jaar waren de buitenlanders niet zo talrijk. Er waren 2 Nederlandse teams en geen Britten. De concurrentie was van binnenuit wel zeer sterk. We hadden hard gewerkt naar het Belgisch kampioenschap toe, maar we wisten eigenlijk totaal niet wat we er van moesten verwachten. Het zelfvertrouwen was toch al gestegen na een 2e plaats twee weken ervoor in Stellendam. Het was juist een jaar geleden dat we in een 420 stapten. Onze eerste wedstrijd in 420 was het Belgisch kampioenschap vorig jaar. Daar waren we geeindigd op een 21ste plaats.

De eerste dag was het windje perfect voor ons. We wegen niet veel samen dus was een 2-3 bf perfect voor ons. De eerste manche was eigenlijk nog een beetje kijken hoe snel we gingen en hoe groot de tegenstand was. Aan de eerste boei kwamen we al meteen als eerste, maar aan de onderboei hadden we een klein ongelukje waardoor we ingehaald werden door Koen De Smedt en heel de wedstrijd 2 lagen. Aan de finish hebben we hem nog juist kunnen pakken. De tweede manche hadden we een slechte start genomen en lagen we de eerste lus 8ste. Door een shift in het tweede kruisrak kwamen we tweede aan de bovenboei. Halve wind hebben we de eerste nog kunnen inhalen en zijn we 1 gefinishd. De laatste manche van de dag kwamen we 3 aan de bovenboei en hebben we Koen nog kunnen inhalen doordat hij een spi gescheurd had, maar Wim Moulaert hebben we niet meer kunnen inhalen en we zijn uiteindelijk 2 geworden. Na de eerste dag stonden we dus 1.

De volgende dag was het dus vooral verdedigend zeilen om de eerste plaats te behouden. De eerste manche van zondag 21/09/2003 was een tegenvaller. De wind was voordurend aan het shiften en zijn we in het kruisrak naar de verkeerde kant getrokken. Dit was dan onze afvalmanche. De tweede en dan ook laatste manche van de dag was zeer spannend. We hadden een goede start genomen en waren ook naar de juiste kant getrokken, maar dan op een gegeven moment viel de wind weg en shifte de wind in een windvlaag naar de verkeerde kant. We kwamen ongeveer 14 aan de bovenboei. Iedereen was meteen gegepen aan de boei, maar wij waren samen met Aralt Spinnenwyn en Wim Moulaert gewoon doorgevaren en later gegepen. Daardoor kwamen we dan tweede aan de benedenboei en hebben we Wim nog kunnen inhalen in het kruisrak door op hem te klappen aan de bovenboei waardoor hij ze niet meer haalde. Het halve windse rak was nog redelijk rustig, maar het voordewindse rak was door een shift veel de scherp geworden waardoor het afgekort werd aan de 2e boei van de driehoek.
Een derde manche is er dan niet gekomen door een gebrek aan wind.

De tweede dag was er ook niet veel wind dus was het een kwestie van rustig blijven, wat niet altijd even gemakkelijk is. Ik wil vooral mijn ouders bedanken, het comitee, de coach Jan Peeters en nog alle andere mensen die dit waar hebben gemaakt. Bedankt!

De uitslag:
1. Henriette Peeters /Paulien De Lange
2. Wim Moulaert/ Tom Mares
3. Koen De Smedt/ Koen Cleeren

Voor meer informatie en leuke foto’s: www.420sailing.be

Vele Kusjes,
Team Miss Behaviour; Henriette Peeters en Paulien De Lange

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: