WK olympische klasse: spanning stijgt!

CADIZ (ESP) Olympic Sailing World Championship 2003 - De spanning was om te snijden gisteren. Margriet Matthijsse/Lisa Westerhof stonden op een medaille en de andere Nederlandse teams De Koning/Berkhout en Kooistra/De Goederen stonden niet ver weg. Weinig wind en na 3 uur wachten eindelijk wat zeewind, 6-8 knopen. Na 3 herstarts en aardig wat zwarte vlaggen eindelijk een goede start met direct een OCS van De Koning/Berkhout en de Griekse Wereldkampioenen Bekatorou/Tsoulfa. In de wedstrijd ontstond een onderlinge wedstrijd tussen de top 5 die elkaar achteruit zeilden. De Australische dames leverden strijd met de Russische en de Nederlandse dames. Lisa en Margriet14 en de verrassing van de dag: Marjon Kooistra en Petra de Goederen zeilen een prachtige eerste plaats. Bij de start van race 2 een enorme winddraaiing naar links. Margriet en Lisa starten te vroeg en moeten na de start terug om hun individual recall te herstellen. De dames verliezen zoveel dat de wedstrijd over is. 22ste. Overall zakken de dames van de 2de plaats naar de 5de plaats. Marjon Kooistra en Petra de Goederen zeilen een 9de plaats en racen de top 10 in met een 9de plaats overall. Marcelien de Koning en Lobke Berkhout varen een 11de plaats en staan nu op de 10de plaats. Morgen nog 1 wedstrijd. Het verschil tussen nummer 12 en nummer 4 is maar 20 punten. Margriet Matthijsse en Lisa Westerhof staan 11 punten van nummer 2. Super spannend dus voor de laatste wedstrijd morgen.

Finn- Stefan de Vries 13de, Jaap Zielhuis 20ste, Nederland Gekwalificeerd.
De laatste wedstrijd gaf Jaap Zielhuis de mogelijkheid wat terug te winnen in het algemeen klassement. Jaap zeilde de hele wedstrijd in de top tien om uiteindelijk als 11de te finishen. In het algemeen klassement levert dit een 20ste plaats op. Onder de verwachting voor Jaap Zielhuis die in de top 12 thuis hoort. Stefan de Vries voldeed wel aan de verwachting met een 13de plaats overall en een 22ste vandaag. Nederland heeft de Finn klasse nu gekwalificeerd voor Athene maar er is nog geen nominatie. In de onderlinge selectie heeft Stefan 8 punten en Jaap 1. Het volgende selectie en nominatie evenement is het Wereldkampioenschap Finn in Rio de Janeiro in februari 2004 in Brazilie.
Martijn van Muyden voer een 4de plaats vandaag en eindigt overall als 25ste, Sander Willems 56ste.
Ben Ainslie wordt wereldkampioen. De Belg Sebastien Godefroid wordt 9de.

470 Heren- Nederland Gekwalificeerd
Een moeilijke dag voor Sven en Kalle Coster. De veranderlijke lichte zeewind tussen de 4 en 12 knopen maakte het varen zeer moeilijk met veel overstag gaan en veel gijpen. Kalle is nog steeds ziek en zijn coordinatie in de manoeuvres was niet optimaal aldus zijn broer Sven. Een 21ste plaats in race 1 en een gele vlag voor pompen in race 2 wat een 25ste op de streep betekende deed de broers zakken naar plaats 21 overall. Wat Kalle nu nodig heeft is herstel zei Sven. Vandaag hebben we in ieder geval Nederland als land gekwalificeerd voor Athene. In principe varen we morgen de laatste wedstrijd maar als Kalle te ziek is houden we het voor gezien.

Tornado. Aanvaring voor Karsenbarg/Heemskerk en slechte race van Booth/Dercksen
Voor de start van de eerste wedstrijd die pas rond vijf uur werd gestart zeilde een waarschijnlijk Duitse Tornado tegen de roeren van Sven Karsenbarg en Mischa Heemskerk. Het was onmogelijk om verder te zeilen en Team SAS werd naar de kant gesleept. De Nederlandse regeladviseur Leo Pieter Stoel bereidt het Protest met Redress voor. Zonder Redress staan Sven en Mischa op 15, met een redress waarschijnlijk 4. Mitch Booth en Herbert Dercksen zeilden een matige wedstrijd en werden 21ste en staan nu op 6. De laatste wedstrijd morgen wordt weer heel belangrijk want van plaats 3 tot en met 9 is alles open.

Laser- Onvoorspelbare Wind
Coach Karel Lantermans vertelde van het water dat het zeer moeilijk varen was voor de Lasers. Grote drukverschillen en wisselvallige druk lieten zelfs de groten achteraan varen. Sander Bon zeilde een officieuze 33ste en 17de plaats. ( officiele resultaten waren nog niet binnen om 20.00 uur) Pieter Jan Postma 2 maal in de 30.

foto: Tornado klasse © Annemiek van Kinderen

Meer informatie met life webcams,downloads, ...etc.: www.cadizworlds2003.com
Meer foto's van Annemiek van Kinderen: www.annemiekvankinderen.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: