"Verrek! Die heeft gewoon z'n motor nog aan."

IJMUIDEN - Circa zestig zeilschepen zijn woensdag 3 september voor de kust van IJmuiden gestart voor een zeilwedstrijd naar Lowestoft in Engeland. De zeilrace, over een afstand van twee maal honderd mijl, duurt circa vier dagen.

Voor de gelegenheid heeft de Koninklijke Marine de Tydeman, een hydrografisch onderzoeksschip met een lengte van ruim negentig meter, ter beschikking gesteld als startschip. Tijdens de start varen de deelnemende zeilschepen over een denkbeeldige lijn tussen een uitgezette boei en de Tydeman. Het is de bedoeling dat de zeilers de lijn pas passeren na vallen van het startschot. Wie te vroeg start moet terug.

Voor het begin van de wedstrijd groeten de zeilers de bemanning en wedstrijdleiding aan boord van de Tydeman. Handje opsteken, vriendelijk lachen en weer doorvaren. De matrozen zwaaien beleefd terug. Totdat de Mad Max passeert met aan boord een geheel vrouwelijke bemanning. Een tiental matrozen stuift naar de zeereling. De Tydeman, een schip met een waterverplaatsing van 2.900 ton, hangt nog net niet scheef. Als de Mad Max, een First 41, voorbij schuift beginnen de matrozen luid te juichen. ,,Hup meiden. Zet 'm op. Wij zijn allemaal voor jullie'', roept bootsman Hans Krudde enthousiast. De meiden kijken verlegen omhoog. ,,Bedankt!''

Iets verderop hangt Henk Olbers, hoofd technische dienst aan boord van de Tydeman, nonchalant over de zeereiling. Als een sportcommentaar beoordeelt hij zeilschepen die voorbij komen varen. ,,Kijk, dat kleine bootje gaat wel heel hard'', constateert Olbers. Een wit snorretje van zeewater bruist rond de boeg. Bij de spiegel borrelt koelwater uit de romp. ,,Verrek! Die heeft gewoon z'n motor nog aan. Nou, zijn ze in ieder geval snel aan de overkant.'' Bij het passeren van het jacht met de naam 'Friendly Faces' roept Olbers naar de bemanning: ,,Niet zo chagrijnig kijken.''

Als de wedstrijdleiding de eerste seinvlaggen hijsen, als teken dat de wedstrijd is begonnen, verdringen de deelnemers zich voor de startlijn. Het letterlijke aftellen is begonnen. Er volgen verschillende attentieseinen, waarna met een geweer het definitieve startschot wordt gegeven. Marineman Olbers is de draad dan al lang kwijt. ,,Ik begrijp er helemaal niets van. Kun jij het nog volgen? Ik niet'', zucht Olbers. ,,Maar het ziet er wel mooi uit.''

De bemanning van de Seaborne, een Hallberg Rassy 42, vaart al ruim voor de start over de startlijn. Bovendien zijn ze vergeten de motor uit te schakelen. En dat is reden voor diskwalificatie. Wedstrijdleider Michiel Poulie laat de seinvlag 'X' vallen, het teken dat de Seaborne terug moet om opnieuw over de startlijn te varen, en doet verder niet moeilijk. ,,Dat is de toeristenklasse. Geef ze ook een kans.''

foto: Hallberg Slakky in actie

meer informatie & uitslagen: www.challengecup.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: