Vreemdgaan op een zonnige zondagmiddag

HELLEVOETSLUIS (NED) - Deze titel doet anders vermoeden maar een bemanningslid van de J24 Jantje uut kachel "gaat vreemd in een J22 tijdens de winterserie op het Haringvliet.
Zondag jl kon de stuurman van het J24-team "Jantje uut de kachel" het roer overnemen op een J22, de ITA 36 Jeetje Mina tijdens de winterserie in Hellevoetsluis.

Naast een start voor de J22-klasse was er ook een start voor gemeten boten. Rond 10.00 uur was het al aardig druk op het terrein van WSV Helius, de bemanningen van de J22’s waren hun boten in orde aan het maken om ze te water te laten. Door middel van de nieuwe kraan lagen alle boten ruim voor de start in het water. Het was nog wel even uitkijken in verband met opvriezen van het natte dek. Gelukkig werd de zon steeds feller en krachtig genoeg om het dek weer werkbaar te maken (op een J24 staat wel een reling!!!).

Om 12.00 uur was de eerste start voor de J22-klasse met zeven boten aan de start. Vijf minuten later was de gemeten klassen aan de beurt. Beide klassen voeren een windward - leeward baan. Na een half uur nam de wind steeds verder af. Met een kleine windkracht 2 uit het noorden was de baan net uit te zeilen.

Uitslag race 1
1 Gizmo
2 Brillease
3 Bartsails
4 J-power
5 Jeetje Mina
6 Spirit of Rotterdam
7 Joe

Nadat de laatste boot over de finishlijn was gevaren werd de wind nog minder en draaide iets waardoor de uitstelvlag er in werd gehangen. Na een kwartiertje werd er toch weer gestart, de J22-klasse kon nog net starten maar op weg naar de bovenboei ging de wind helemaal liggen en moest elk vlaagje wind benut worden om bij de bovenboei te komen. Ondertussen werd er nog wel een poging ondernomen om de gemeten klasse te starten maar deze werd uiteindelijk toch maar afgeblazen in verband met het ontbreken van wind.

Nu de wind helemaal weg was, kregen de boten zelfs te maken met tegenstroom op het Haringvliet, waarschijnlijk overtollig regenwater van de rivieren van de weken ervoor, op weg naar de Noordzee! De J22’s konden de bovenboei niet eens meer halen vanwege deze stroom en sommige boten hadden zich er al bij neer gelegd, hier en daar begon men zelfs maar te roeien (op een J24 is een buitenboordmotor verplicht!!).
De wedstrijdcommissie besloot toen dan ook om de wedstrijden af te blazen zodat iedereen terug naar de haven kon gaan om daar erwtensoep en broodjes worst te gaan nuttigen.

Al met al kan iedereen terug kijken op een mooie winterse dag, waarop de verschillen tussen een J22 en J24 maar weer eens duidelijk werden.

Meer informatie:
www.jantjeuutdekachel.com
www.wsvhelius.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: