Delft Challange | Tour de France à la Voile zeker

De deelname van een team Delftse studenten aan de prestigieuze zeilwedstrijd Tour de France à la Voile in juli is zeker. Dinsdag 27 januari werden doorslaggevende stappen genomen door de Delft Challenge. Eerder vonden zij al een wedstrijdschip. De Tour valt samen in tijd met de wielertour, en is - na de wielertour - het tweede sportevenement in Frankrijk, als je kijkt naar publieke en mediabelangstelling. De wedstrijd geldt als een kraamkamer voor professionele wedstrijdzeilers die in de grote oceaanregatta’s uitkomen.

De tour bestaat uit twee delen: een aantal etappes langs de westkust van Frankrijk, en een aantal langs de Middellandse zeekust. Tussen beide gaan de boten, alle van het type Mumm 30, over land van de ene kust naar de andere. De Mumm 30 is een snel wedstrijdschip van 9 meter lengte, met een kleine kajuit. Dat maakt het mogelijk om niet alleen inshore (’s avonds weer terug in dezelfde haven) maar ook offshore (een etappe van haven naar haven) te racen. Daarbij speelt niet alleen de zeilvaardigheid van de bemanningen (ongeveer zeven koppen) een grote rol, ze zullen ook moeten kunnen navigeren in water waar èn een flinke deining, èn een forse getijstroom kunnen staan. Bovendien staan Mumms er om bekend dat het fysiek zwaar is om er op te zeilen.

De Delft Challenge is inmiddels al hard aan het trainen om die vaardigheid op te bouwen, waarbij ze af en toe worden bijgestaan door zeilers als Dirk de Ridder, bekend van onder meer de Volvo Ocean Race, en met Kateie winnaar van de Tour in 1999. De studenten mikken op een eerste plaats in het studentenklassement, en een klassering bij de eerste tien over all.

Dit voorjaar besteden de studenten van de Delft Challenge elk weekeinde aan trainen voor de kust bij Scheveningen. In het schema staan ook de nodige wedstrijden: de IJspegelwedstrijden, de North Sea Regatta en Europese Kampioenschappen Mumm 30 in het Engelse Hamble.

foto © JMLiot

Meer informatie:
www.delftchallenge.nl
www.tourvoile.fr

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: