Nieuwe Grand Prix meetformule krijgt vorm

  • Author: Ice
    Date: ma, 05/01/2004 - 02:00

BARCELONA (ESP) - Volgens het ISAF krijgen we vanaf januari 2005 een nieuwe Grand-Prix racing meetformule. Om het lange verhaal van US Sailing manager Jim Teeters kort te maken zal de nieuwe meetformule er voor gaan zorgen dat we snellere en zeewaardige schepen aan de startvelden krijgen. Het nieuwe meetsysteem zal simpel en zonder geheimen zijn voor zowel eigenaar als constructeur.
De basisregel bestaat uit de 3 verschillende klasse, namelijk een 30, 40 & 50 voet klasse met vaste kiel. Er zijn plannen om in de toekomst bij grote vraag ook groepen te vormen die kantelende kielen toelaten.

Specifieke details van het nieuwe meetsysteem zijn er nog niet maar wat we weten al wel dat we een nieuwe vloot van schepen zullen krijgen. Dat de 3 klassen bijna identieke karakteristieken en snelheid VPP’s zullen hebben. Maar toch voorzien van de nodige flexibiliteit die werven kunnen gebruiken om hun eigen stijl te ontwerpen.

De grote geheimen van het IRC en IMS zullen hiermee niet meer van toepassing zijn, alle VPP’s worden vrijgegeven. Hiermee zullen we schepen zonder compromissen krijgen. Deze zullen strikt genomen sneller en toegankelijker worden voor nieuwe technische evoluties.

Als je dan vraagt wat er gaat gebeuren met het oude IMS en IRC? Hopelijk groeien deze 2 klassen samen en zal deze vooral gebruikt worden voor de cruisers en oudere cruiser-racers.
Er beweegt wat, hopelijk mogen we nu eindelijk is tegen 25 knopen over het water spuiten zonder een 80 voeter te moeten kopen

Op het moment van het schrijven hadden ze nog geen naam voor deze nieuwe klasse. Niet echt belangrijk volgens mij als het maar "The need for speed" honger kan stillen.

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: